Читај ми!

Коштуница: Немамо интерес за ЕУ

Србија нема економски интерес да уђе у Европску унију, већ треба да са земљама чланицама закључује посебне уговоре, поручио лидер ДСС-а Војислав Коштуница.

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница изјавио је да Србија нема економски интерес да уђе у Европску унију, већ треба да са земљама чланицама закључује посебне уговоре.  

"Према ЕУ се морамо односити са становишта интереса, а нама је битно да тренутно немамо интерес да будемо члан. Шта ће продати наша индустрија на том тржишту или пољопривредници када знамо какве су тамо субвенције? Чланство искључује и најбољи уговор који имамо за извоз у Русију", рекао је Коштуница на предизборном скупу у Шапцу.

Лидер ДСС и кандидат те странке за председника Србије навео је да су избори одлука између два пута: ка ЕУ или "ка слободи".

"Пред нама су два пута, један смо видели какав је и тај је погрешан ка ЕУ, а други је пут ка свом развитку и слободи. Крене ли се погрешним путем да ЕУ нема алтернативу, онда је све узалуд и губимо интегритет и достојанство", оценио је Коштуница.

Нешто раније, Коштуница је окупљенима у парку у Звездарској шуми, поручио да је политичка неутралност друго име за развој Србије и да она не треба да постане члан ниједног политичког савеза, па ни Европске уније, али да са свима треба да сарађује.

Коштуница је поновио да Србија не треба да постане чланица ЕУ и да он не говори о негативном односу о Унији, већ о потреби да Србија "дише пуним плућима и поврати своју душу".

"И то је најбољи начин кроз политичку неутралност да се и развој Србије омогући и да она буде слободна", истакао је Коштуница.

Према његовим речима, још једна претећа опасност од чланства у ЕУ је та што ће Србија пре уласка у Унију морати да уђе и у НАТО, као што су то учиниле све чланице од 2004. године.

"Србија треба да се окрене себи да се развија слободно водећи рачуна о својим интересима", рекао је Коштуница и додао да та странка не нуди празна обећања, већ решења проблема који су могући, реални и оствариви.

Катастар свих шума

У Звездарској шуми, представљајући програм те странке за екологију на нивоу града Београда, кандидат ДСС-а за градоначелника Александар Поповић рекао је да ће та странка направити катастар свих шума, изворишта и загађивача у Београду, као и Фонд за заштиту животне средине.

"Направићемо катастар свих шума и катастар свих изворишта у Београду и ниједно дрво и извориште неће више нестати под притиском и ударом грађевинских инвеститора. Направићемо и катастар загађивача и то је оно што Београду треба као би на најсавременији начин могли да контролишемо загађење животне средине", рекао је Поповић.

Он је поручио да ће ДСС, уколико дође на власт, отпочети и решавање проблема отпадних вода у Београду и додао да је за тај пројекат потребно 400 милиона евра.

Потпредседник ДСС-а Ненад Поповић оценио је да би укидање споразума о слободној трговини са Русијом било штетно по економске интересе Србије.

"Проглашење политичке неутралности значи очување најбољег економског споразума који Србија има једина у свету, а то је Споразум о слободној трговини са Русијом. Европски званичници су најавили да ће Србија морати да се одрекне тог Споразума са Русијом ако жели да настави са дубљим интеграцијама у ЕУ", упозорио је Поповић.

"Ако остане политички неутрална, Србија задржава Споразум о слободној трговини са Русијом који нам омогућава да више од 95 одсто домаћих производа извозимо у Русију без царина. Захваљујући том споразуму извоз наше земље у Русију сваке године расте за више од 50 одсто", истакао је Поповић.

Јакшић: Отписују Косово због ЕУ

Члан Председништва Демократске странке Србије Марко Јакшић изјавио је у Јагодини да садашња власт издаје и отписује Косово и Метохију зарад уласка Србије у Европску унију.

Власт је "де факто" и "де јуре" признала независност Косова, оценио је Јакшић, потпредседник Скупштине заједница српских општина на Косову.

" 'Де јуре' је омогућила Косову да наступа као посебна држава без обзира да ли ће имати једну звездицу или две, три, пет или ће наступати под именом 'Цар Душан', а 'де факто' јер је признала све што може да се призна - личне карте, пасоше, возачке дозволе", рекао је Јакшић на трибини Градског одбора ДСС-а у Јагодини.

Јакшић је рекао да на Косову Србе хапсе, прогањају и малтретирају да би их било што мање како би се лакше направила "албанска држава".

"На делу је етничко чишћење које није довршено 1999. године и оно се сада довршава, са главним циљем: што мање Срба на простору Космета, лакше ће се правити независна албанска држава", подсетио је Јакшић.

петак, 26. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару