Читај ми!

Спорт за све

Спорт не треба да буде привилегија богатих, школе треба да буду бесплатне, спортом у Влади треба да се баве спортисти, а инфраструктура да се обнови. То су поручили представници листа УРС, СПС-ПУПС-ЈС и ЛДП, гостујући у емисији "Око".

"Нису сви родитељи у могућности да плаћају тренинге, таленти не треба да се елиминишу по социјалној основи, до 19 година све школе спорта треба да буду бесплатне", каже представник СПС-а Ненад Боровчанин. Додаје да све може да се промени, и као пример наводи своју  националну школу бокса, која је бесплатна.

Исти став има и представник листе УРС Верољуб Стевановић. Спорт, верује, треба да постоји и као елитни и као масовни, али главни проблем је улагање. Идеја његове политичке опције је да новац постоји, али га треба прераспоредити, а као пример како даље радити наводи Крагујевац и издвајање за спорт од 3 одсто.

"Сем у школски треба улагати и у врхунски спорт  на нивоу од 5 одсто, што је огромно за овај буџет, из којег се на нивоу државе издваја један проценат", сматра Стевановић.

За представника ЛДП-а Милојка Пантића, ситуација са спортом у Србији резултат је двадесетогодишње погрешне политике.

"Треба да се преокрене политика и у спорту. Да уредимо државу као свуда у ЕУ, кад то урадимо, онда ће и спорт доћи на своје. Нећемо мислити само на врхунски спорт већ и на здравље нације, базични спорт, школски спорт", рекао је Пантић.

Кад је реч о политичарима у клубовима и спортским савезима, Стевановић, који је и сам у тој ситуацији као градоначелник, каже да је за њега то привремено решење те да су политичари у доброј мери уништили спорт. За Боровчанина политичар у спорту је прихватљив само ако је спортиста, док Милојко Пантић сматра да се то не ради ни у једној земљи Европске уније.

Гости емисије "Око" изнели су ставове у вези са новим Законом о спорту за који кажу да би лако могао да остане мртво слово на папиру.

Могућност пререгистрације и приватизације клубова за Пантића је неприхватљиво.

"Сви савези морају да изврше пререгистрацију и постану привредна, а не спортска друштва. После тога долазе до Агенције за приватизацију, она процењује колико је ту удела државе и креће општа приватизација спорта", каже Пантић.

Боровчанин и Стевановић пак, верују да имовину клубова треба оставити у власништву градова и донети додатне мере уз нови закон.

"Имовина Звезде или Партизана, локација, објекти, вреде више него клуб, процена Манчестера иде по играчима, а код нас по имовини. Имовина треба да се задржи у власништву града, а учешће да узму велике компаније", каже Боровчанин.

Гости Ока су указали да је неопходно обновити инфраструктуру и градити нове објекте, а нове успехе попут оних протеклих година предвиђају само уз другачију Владу која би више уложила у спорт. Велика победа би била, кажу, када би спортска правила завладала и у политици.

петак, 26. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару