Читај ми!

Оштрија реторика, мало изненађења

Слабији аргументи и агресивнија реторика, тако политички аналитичари виде наставак кампање после одлуке о спајању датума избора. На листи кандидата аналитичари не очекују изненађења и сматрају да ће на терен изаћи партијски лидери.

Шта Србија добија тиме што ће се председнички избори одржати кад и парламентарни, и хоће ли спајање избора утицати на кампању – о томе су разговарали гости специјалне емисије Око.

(Снимак специјалне емисије Око можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)

Милан Николић из Центра за проучавање алтернатива каже да се у овом тренутку ради о периоду који завршен, Србија је постала кандидат за чланство у ЕУ, успешно прошла тај талас кризе, и одлука Бориса Тадића да уђе као кандидат на председничке изборе је и поклон опонентима.

"Он поклања и једно девет, десет месеци. То је значајна одлука која показује да он са пуно оптимизма улази на изборе, и верује да ће победити и без одређених бенефиција", каже Николић.

Марко Благојевић из Цесида сматра да ниједан кандидат у ову изборну трку не улази сигуран у победу.

"Шири је обим неизвесности, али не видим да су сами избори много неизвеснији. Што се тиче уштеда, ту нема много простора, партије ће добити исти новац који би добиле на зиму, морају да постоје одвојене гласачке кутије и листићи. Партије ће морати да сакупе мање новца, мање ће и потрошити, јер би, у супротном, то била два изборна циклуса", навео је Благојевић.

Главни уредник дневног листа Данас Зоран Пановић каже да је спајање избора веома добра ствар, због тешке ситуације у земљи, како би се грађани изјаснили да ли подржавају власт, или су за промену.

"Мислим да ће избори бити занимљиви и неизвесни и од данас су, свакако, неизвеснији него што су били јуче", каже Пановић. Политичка уштеда односи се на политичку елиту, која ће да ради на општем интересу, уместо да се бави собом, каже Милан Николић.

Благојевић наводи да кампања траје, а да, кад бисмо имали изборе у децембру, партије не би ни изашле из кампање. "Можда то што сада имамо председничке изборе буде катализатор стварања владе", оцењује Марко Благојевић.

"Тадићу треба влада која ће спроводити његову политику", каже Пановић. "Има искуство са Коштуницом које не би поновио, не верујем у те теорије завере да су владе већ договорне, већ да ће ипак грађани одлучити", истакао је уредник дневног листа Данас.

Благојевић каже да постоји и проблем самог Устава – то што се председник бира тако као да има велику моћ, а премијер је, пак, са широким овлашћењима. "То може да искомпликује ствари ако то буду људи из различитих странака", наводи Благојевић.

Милан Николић каже да је то могуће, јер неки грађани могу да мисле да је чак корисно да председник буде из једне, а премијер из друге јаке коалиције. "Не бих ставио руку у ватру да је то по себи штетно, јер ми смо млада демократија, морамо учити разне опције", наводи Николић.

Зоран Пановић сматра да су гласачи СНС-а дубоко незадовољни сиромаштвом, па не види начина да ће та странка успети да их убеди "да је коалиција са ДС-ом могућа и реална".

За сада без отровних речи

Милан Николић истиче да се у изборној кампањи може рећи свашта, али да жестоких, отровних излива за сада нема ни са једне стране, што може да значи да ће ту увек опстати "један мостић".

Председнички избори могу да повуку већи одзив, али све партије имаће своје кандидате за председника, каже Благојевић. Пановић додаје да ћемо ући у ситуацију да ће лидери неких партија у другом кругу да се позову на интелигенцију својих бирача да сами одлуче, "што може да буде фатално за једног или другог кандидата".

Николић наводи да ће почети интензивни договори, тражиће се подршка. "Ту се две стожерне партије, ДС и СНС, а све друге се боре да пређу цензус, па ће у калкулацију подршке, свакако, ући разни договори. Неко ће нешто да добије, неко можда да изгуби, али биће веома интересантно", каже Николић.

Благојевић наводи да су 2008. године постојале јасније разлике и да је ситуација тада била компликованија. Пановић, међутим, каже да ни сада није мање компликовано.

Одговарајући на питање да ли ће се кампања сада мењати, Благојевић је рекао да се, свакако, очекују антагонизми на одређеним линијама, али да се не сме ићи предалеко у негативној кампањи.

"Имате партије које су изван и једне и друге коалиције, као СРС и ДСС. Са те стране може да стигне оштрија реторика, а једна од могућности јесте да стигне Шешељ из Хага, што вероватно може да пооштри реторику и учини је отровнијом", каже Милан Николић.

Линије поделе сада су блаже, каже Благојевић, границе су блеђе, па је утолико слабији и темељ на којем би се градио негативан садржај у кампањи. Аргументи ће бити слабији, а могуће да ће реторика бити агресивнија, наводи Марко Благојевић.

Аналитичари не очекују изненађења кад је реч о одржавању другог круга председничких избора. "Мислим да је СПС најпожељнији партнер ДС-а, па не очекујем неку сензацију", каже Пановић. Највеће изненађење било би да се кандидују Маркионе или Конузин, али то није реално, па ће на терен изаћи прва страначка елита, главни партијски лидери", наводи Пановић.

Благојевић сматра и да би ДСС могао да бојкотује председничке изборе.

субота, 27. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару