Читај ми!

Пореско надмудривање

Неопходна пореска реформа која ће оптеретити порезе на имовину, поручио Милан Кнежевић са листе СНС-а. Влајко Сенић из УРС каже да је неопходно децентрализовати и порезе. Пореска политика није сигуран услов економског развоја, тврди Горан Радосављевић из ДС-а.

Увођење пореске дисциплине сан је сваког државника у Србији, али остао је недосањан. Како увести ред, наплатити порезе, и које порезе треба мењати - о томе су разговарали гости eмисије Око.

Милан Кнежевић, са листе "Покренимо Србију-Томислав Николић", рекао је да ће се одлуком Бориса Тадића да скрати мандат очигледно уштедети новац.

Кнежевић, међутим, истиче да се на дуги рок неће уштедети ако не буде било пореске реформе која ће оптеретити порезе на имовину, а растеретити порезе на рад.

Влајко Сенић, са листе "Уједињени региони Србије-Млађан Динкић", каже да расписивање избора ни за кога није изненађење, али да није сврсисходно што је та одлука донета сада.

"Сматрам да је било боље да избори буду редовни, али ситуација је таква каква је. УРС ће у наредних неколико сати објавити име кандидата, али конкретну економску корист не видимо", рекао је функционер УРС-а.

Сенић каже да је неопходно децентрализовати и пореску област. "Порези на плате део су нашег предизборног програма, да дамо могућност да се самостално одређује намет на плате унутар разних делова Србије", наводи Влајко Сенић.

"Што се тиче ПДВ-а, мислим да морамо да се суочимо са реформом финансијског система, да видимо какве су нам могућности, задужења, да упростимо систем. Имамо 235 парафискалних намета који прилично оптерећују привреду".

Горан Радосављевић са изборне листе "Избор за бољи живот-Борис Тадић" каже да је последњих недеља председник Тадић био у великој дилеми. Наводи да му је сада драго што ће се уштедети много средстава, а биће и више времена да се ова година настави кроз реформе.

"Трошкови председничких и парламентарних избора су на истом нивоу, али извесне уштеде постоје. Од тога је битнији простор за реформе", каже Радосављевић.

Додаје да ДС има јасан план реформе пореза, најпре кад је реч о накнадама и таксама. "Мора се претрести порески систем, смањити администрирање. Конкретно за ПДВ сматрам да уколико ништа не може да се уради, онда да се повећа ПДВ, јер Србија је једна од ретких у региону која то није урадила", рекао је Радосављевић.

Милан Кнежевић каже да СНС има став да ако повећање ПДВ-а води разумном повећању прихода, онда неће бити додатна мука за грађане.

Сенић каже да се УРС залаже за боље управљање средствима буџета, уверени су да би пореска децентрализација решила проблеме, а да би они који раде на црно били правилно третирани.

"У свету нема могућности да држави не платите порез", каже Кнежевић. Пореска управа мора да контролише банке и да проверава да ли је порез уплаћен, наводи Кнежевић, али додаје да код нас нико не говори о приходној страни, "која би показала потпуну јаловост целокупног система".

Боли неједнакост у плаћању пореза

Сенић каже да "ако говоримо о приходној страни буџета, нема алхемије, али да грађане боли неједнакост у плаћању пореза. Постоје ствари за које нам не треба ни Светска банка, ни софтвери, него потреба да се систем доведе у ред, наводи Сенић.

Кад је реч о прогресивном опорезивању, Милан Кнежевић каже да је то било предложено, у зависности од висине плате. "То је цивилизацијска тековина, то се мора урадити".

Сенић каже да и САД иду ка томе, док Радосављевић тврди да у Србији постоји прогресивно опорезивање. "У неким земљама постоји максимум плаћања доприноса који је мањи него у Србији", наводи Радосављевић.

"Ми размишљамо како да уредимо порезе, тако да разрадимо један већ постојећи систем. Од 1. априла пуштен је систем да сва правна лица могу електронски да пријављују и плаћају порез. А брзо ће то моћи и физичка лица", каже Радосављевић.

Када нам пада економија, каже Сенић, пада и запосленост, па морамо прво да мислимо на то како да се отварају нове фирме. "Тачка за коју се ми залажемо је да се регионима, општинама и градовима препусти да одређују порезе на плате, мислим да би то било ефикасно", закључио је Сенић.

Радосављевић каже да је политика ДС да се пореском политиком не подстиче економски развој тако лако. "Ми смо смањили порез на добит на 10 одсто, пре неколико година, са циљем да дођу мултинационалне компаније, а знате ли колико их је дошло, само једна".

Црно тржиште, јавне набавке, агенције, то јесте највећи проблем када је реч о пореском систему и увођењу реда, а мора бити речи и о пензионом систему. Порези ипак неће бити већи, каже Радосављевић.

субота, 27. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару