Читај ми!

СВМ за широку аутономију Војводине

Савез војвођанских Мађара се залаже за Војводину са широким аутономним овлашћењима у Србији, а не за републику, рекао Иштван Пастор у Новом Саду. За широка овлашћења покрајине треба се изборити у постојећим уставно-правним оквирима, сматра Пастор.

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор рекао је да се та странка залаже за Војводину са широким аутономним овлашћењима у Србији а не за републику, нагласивши да, кад се говори о статусу Војводине, треба имати на уму данашњу реалност и будућност Србије.

Учествујући у раду четврте Војвођанске конвенције у Новом Саду, која је прихватила "Декларацију о основама демократског уједињења Војводине и Србије у Савезну републику Србију", Пастор је истакао да се за широка овлашћења покрајине треба изборити у овим уставно-правним оквирима, имајући у виду економске, социјалне и политичке околности.

Том Декларацијом тражи се "постизање новог историјског договора Србије и Војводине" и стварање Савезне републике Србије коју би чиниле две равноправне федералне јединице Република Србија и Република Војводина.

СВМ сматра да нови уставни оквир Србије "није у догледно време реалност", рекао је Пастор и додао да упркос томе, "мора се држати стално на дневном реду залагање за широку аутономију, која подразумева законодавну, извршну и делимично судску власт, имовину покрајине и њене изворне приходе, загарантоване посебним законом.

Ти принципи садржани су у ставовима СВМ-а који су приложени и постали саставни део те декларације четврте Војвођанске конвенције.

На том скупу су, поред функционера СВМ-а Иштвана Пастора, Шандора Егерешија и Балинта Пастора, учествовали и представници мањих политичких странака у покрајини, неколико невладиних организација, као и угледни појединци из научног, културног и јавног живота.

Скуп у амфитеатру Спортског и пословног центра "Војводина" су, у својству гостију, поздравили председник Покрајинског одбора Либерално демократске партије Душан Мијић и народни херој Петар Матић Дуле.

Основе Декларације представили су коопредседници координационог одбора скупа Живан Берисављевић и Ђорђе Суботић.

У Декларацији је, између осталог, истакнуто да Војводина "плаћа високу цену заједничког живота са Србијом јер је деценијама нарочито "економски експлоатисана од централних власти и зато је, како је наведено, неопходна коренита промена постојећих односа, а најбоље решење је федерализам.

Писмо подршке учесницима Четврте војвођанске конвенције упутила је и председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару