Читај ми!

Имењаци, случајност или превара?

Протеклих неколико дана десило се неколико неправилности у пријављивању изборних листа, попут пријављивања под другим или сличним називима. Могу ли такве подударности, које закон не забрањује, заиста да збуне бираче.

Недавно је Српска напредна странка оптужила Демократску странку да је у Општини Звездара предала изборну листу групе грађана под називом Томислав Николић, да би збунила део бирача напредњака. У међувремену, и изборна комисија у Прокупљу примила је две изборне листе са сличним називом.

У Општини Звездара две изборне листе носе име шефа напредњака, рекао је пре неколико дана заменик председника Српске напредне странке.

Изборна листа те странке Покренимо Србију - Томислав Николић, и друга, коју је поднела група грађана, Томислав Николић - Сви за Звездару. Вучић оптужује демократе да су они предали другу листу.

Заменик председника СНС-а Александар Вучић каже да је све то урађено не би ли се део бирача довео у забуну да не гласају за председника СНС Томислава Николића.

Демократска странка не жели да одговара на оптужбе напредњака наводећи само да су им они вероватно одговорни и за то "што сунце излази на истоку".

На изборној листи Групе грађана у општини Звездара поред имена другог Томислава Николића стоји информација да је он тридесетрогодишњи радник.

Међутим, иако се кандидује за јавну функцију, он није хтео да говори о томе, објаснивши да не жели јавно да се експонира.

Проблем и у Прокупљу

Проблем са имењацима постоји и у Прокупљу. Две изборне листе носе готово идентичан назив. Уједињени региони Србије - Драган Динић и Уједињење региона Топлице - Драган Динић. У градском одбору УРС-а сматрају да је реч о превари.

Драган Динић из УРС-а истиче да неки желе да злоупотребе његово име и име Уједињених региона да би преварили бираче и добили гласове који им не припадају.

Како изгледа његов имењак нисмо сазнали, за РТС је био доступан први на његовој листи Милан Никчевић. Тврди да је све случајност.

Милан Никчевић из Уједињених региона Топлице објашњава да носилац изборне листе као и сви у странци нису знали да постоји неки други Драган Динић.

"Нисмо знали. Прокупље је мало већи град, мало већа варош и свако има право да се кандидује и буде биран", каже Никчевић.

Случајност или намера, не би било добро ако се покаже да су имењачке листе честе, сматрају у Цесиду. Онда би, кажу, заиста постојала сумња да је реч о организованом збуњивању бирача. Марко Благојевић из Цесида истиче да се бирачи оваквим потезима могу довести у заблуду.

"Овде се ради о томе да људи који су можда мање образовани или који се не удубљују у целу ту проблематику могу да, када дођу на бирачко место, преваре и заокруже неког другог уместо оне за које желе да гласају", додаје Благојевић.

Бираче, међутим, вероватно неће збунити ако се нечији имењак само налази на листи, а није и њен носилац. Тако је на пример посланички кандидат Преокрета Вук Јеремић, али то сасвим сигурно није актуелни шеф дипломатије.

субота, 27. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару