Читај ми!

РИК: Буџетска средства за кампање

Странке које су предале листе за учешће на мајским изборима, предале су и изјаву да ће за финансирање изборне кампање користити средства из буџета. Поједине странке користиће и чланарине и донације.

Све странке и коалиције, које су до сада предале изборне листе за учешће на мајским изборима, предале су Републичкој изборној комисији сходно Закону о финансирању политичких активности изјаву да ће за финансирање изборне кампање користити средства из буџета, које су затим прослеђене Министарству финансија, изјавио је члан РИК-а Миодраг Петровић.

До сада су изборне листе предале Демократска странка, Српска радикална странка, Уједињени региони Србије, Либерално-демократска партија, Српска напредна странка, Демократска странка Србије, Социјалистичка партија Србије, Двери и Савез војвођанских Мађара.

Странке су у обавези да приликом предаје листе приложе и потписану изјаву, уз полагање изборног јемства, што су новине у Закону о финанирању политичких активности, кажу из РИК-а.

Обавеза странака је да предају изјаву прописану Упутством за споровођење избора за посланике, РИК је те изјаве овлашћених представника свих странака и коалиција које су до сада предале листе проследио Министарству финансија, рекао је Петровић.

Према ранијим најавама, СНС и СРС су планирале да за финансирање предизборне кампање, поред средстава из буџета, узму и кредите, док на донације и чланарине рачунају у ДС, УРС и ДСС.

Лидер напредњака Томислав Николић као изборно јемство понудио је свој стан, док из осталих странака нису навели чиме ће јемчити за трошкове предизборне кампање.

За покриће трошкова кампање за парламентарне изборе из јавних извора странке ће према Закону о финансирању политичких активности, добити 0,1 одсто расхода републичког буџета, односно 890 милиона динара.

Та средства се распоређују у висини од 20 одсто у једнаким износима подносиоцима проглашених изборних листа, који су дали изјаву да ће користити та средства.

Преостали део од 80 одсто додељује се подносиоцима изборних листа који су освојили мандате, сразмерно броју освојених мандата, у року од пет дана од дана проглашења изборних резултата, без обзира на то да ли су користили средства из јавних извора за покриће трошкова изборне кампање.

Посебан рачун за кампање

Странке су у обавези да отворе посебан рачун за финансирање изборне кампање и тај рачун се не може користити у друге сврхе, а све уплате и исплате везана за изборну кампању обављају се са тог рачуна.

Они који намеравају да користе средства из јавних извора за покриће трошкова кампање дужни су и да положе изборно јемство, што је новина.

"Изборно јемство састоји се у полагању готовог новца, банкарске гаранције, државних хартија од вредности или у стављању хипотеке за износ јемства на непокретној имовини лица које даје јемство", пише у Закону о финансирању политичких активности.

То јемство се враћа уколико се на изборима освоји најмање један одсто важећих гласова, односно најмање 0,2 одсто ако се представља и заступа интерес националне мањине, у року од 30 дана од дана проглашења коначних изборних резултата.

Они који не освоје потребан број гласова дужни су да врате добијена средства у року од 30 дана од дана проглашења коначних изборних резултата, а уколико то не учине, извршиће се повраћај тих средстава из положеног јемства.

Закон о финасирању политичких активности оставља могућност странкама и другим политичким субјектима да се могу задуживати код банака и других финансијских организација у Србији у складу са законом.

Јавне изворе финансирања политичке активности, према закону, чине новчана средства и услуге и добра које дају Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе, њихови органи, као и организације чији су они оснивачи.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару