Читај ми!

Коштуница: Бити или не бити

Питање политичке неутралности или Европске уније је бити или не бити за Србију, рекао председник ДСС-а Војислав Коштуница. Пут ка ЕУ значио би укидање погодности које Србија има из Споразума о слободној трговини са Русијом, навео је Коштуница.

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница изјавио је у Јагодини да је питање политичке неутралности или Европске уније, у овом тренутку, бити или не бити за Србију.

На изборном скупу ДСС-а у Културном центру у Јагодини Коштуница је рекао да будућност Србије зависи од предстојећих избора и навео да је тренутно већина странака у Србији за улазак у Европску унију, али да, како је оценио, већина народа у Србији није.

Коштуница је упитао шта је Србија до сад добила и шта је донео, како је навео, такозвани европски пут.

"Колико је незапослених, које су плате, колико вреди динар, колико је Србија задужена, шта нам је остало од индустрије и пољопривреде. Шта ће остати од пољопривреде са либерализацијом спољне трговине 2014. године када буду укинуте све царине на наше пољопривредне производе, како је стање у здравству, како је после реформисања наше правосуђе", навео је председник ДСС-а.

Према његовим речима, Србија је потписујући Споразум о стабилизацији и придруживању у Бриселу 2008. године пристала да јој улазница у Европску унију буде део територије Србије.

"Ако поставимо питање да ли је од било које друге земље која је ушла у ЕУ, било тражено да се претходно одрекне и најмањег дела своје територије, као што је то тражено од Србије. Ако вам територија сопствене државе не значи много, онда је природно да се испостављају нови захтеви", оценио је Коштуница.

Војислав Коштуница је додао да није случајно што је из Брисела подржан противуставни статут Војводине и што је отворено питање Рашке (Санџака).

"Економски губици озбиљан су разлог да Србија не крене овим безалтернативним путем ка Бриселу већ да се окрене себи и својим интересима. Ти губици су познати - неколико стотина милиона евра од примене Споразума о стабилизацији и придруживању, јер наша привреда, пољопривреда и предузећа нису конкурентна и не могу да се носе са европским великим компанијама", навео је Коштуница.

Председник ДСС-а је додао да би пут ка ЕУ би значио прекидање веза и коришћење погодности које Србија има из Споразума о слободној трговини са Русијом.

"Са чланством у ЕУ чека нас улазак је НАТО. Све земље које су ушле у ЕУ претходно су ушле у НАТО, а Србија је прогласила војну неутралност 2007. године. То је разлог више зашто Србија не треба да иде ка чланству у ЕУ", рекао је председник ДСС-а.

На трибини су говорили и чланица Председништва ДСС-а Санда Рашковић Ивић, потпредседник ДСС-а Ненад Поповић и председник Градског одбора ДСС-а у Јагодини и кандидат за градоначелника Живота Старчевић.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару