Читај ми!

ДСС: Висока цена кандидатуре

Интерес Србије је да кроз различите уговоре развија сарадњу са ЕУ, али да буде политички неутрална у односу на Унију и друге савезе, рекао лидер ДСС-а Војислав Коштуница у Врању. Кандидатура за чланство у ЕУ добијена "по високој цени и политички је безначајна", сматра Коштуница.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница рекао је у Врању да је интерес Србије да кроз различите уговоре развија сарадњу са Европском унијом, али да буде политички неутрална у односу на Унију и друге савезе.

Коштуница је на изборном скуп ДСС-а, на коме је представљен програм странке "Зашто Србија, а не Европска унија" оценио да је кандидатура Србије за чланство у ЕУ добијена "по високој цени" и да је "политички безначајна".

"ЕУ у овом тренутку не зна ни шта ће сама са собом, у њој има чланица првог, другог и трећег реда, ако Србија дође до тога да постане чланица, можете мислити у ком реду би била", навео је Коштуница.

Према његовим речима, смисао неутралности Србије у односу на ЕУ не представља конфронтацију, ни изолацију, "већ је једина права основа за економски опоравак земље и сарадњу са свим земљама, укључујући и Европску унију".

"Србија не сме да се одрекне Косова и Метохије и то је најважнији разлог за политичку неутралност. За то ћемо се борити користећи најделотворније средство - право, како домаће тако и међународно, Устав Србије, и Резолуцију 1244 која прецизира да је Косово саставни део Србије", истакао је Коштуница.

Он је навео да "Србија не може да спречи одлуке великих сила али да, како је оценио, "ни на који начин не сме бити саучесник у прављењу независне државе Косово".

Замрзнути статус Косова

Бивши председник СРЈ и премијер Србије додао је и да питање статуса Косова треба замрзнути и сачекати повољније услове.

Он је навео да осим политичког постоји и економски разлог зашто је ДСС против чланства Србије у ЕУ, наводећи да је, од 2008. године када је потписан, Споразум о стабилизацији и придруживању Србији донео 500 милиона евра губитка.

"На европском путу Србија је дужна да изврши либерализацију спољне трговине, да нашу пољопривреду изложи удару добро субвенционисаних пољопривреда западних земаља. Мораће да се раскине и Споразум о слободној трговини са Русијом који нам нуди велике погодности", казао је Коштуница.

Он је навео и да је "идеја политичке неутралности везана и за идеју војне неутралности, јер су све државе које су постале чланице ЕУ претходно морале да постану чланице НАТО-а".

Поповић: Доносимо инвестиције из Русије

Потпредседник Демократске странке Србије Ненад Поповић рекао је да ће се та странка заузимати за потпуно отварање тржишта Србије према инвестицијама из Русије које могу да допринесу убрзаном развоју домаће привреде и отварању нових радних места.

Како се наводи у саопштењу ДСС, Поповић је још једном поновио да ДСС може да обезбеди 10 милијарди евра из Руске Федерације које би у виду заједничких улагања, развојних кредита и директних инвестиција биле уложене директно у српску привреду.

"Део тих средстава биће одмах усмерен на одржавање ликвидности домаћих предузећа којима ће бити одобравани повољни дугорочни кредити са роком отплате од пет до 10 година и грејс периодом од најмање две године", навео је потпредседник ДСС-a.

Поповић је указао да ДСС, као странка која се заузима за политичку и економску неутралност, нема ништа против да се средства за домаћу привреду обезбеде од Европске уније, али да је у овом тренутку то нереално јер се ЕУ суочава са највећом кризом од оснивања.

ДСС за укидање фирмарина

Кандидат ДСС-а за градоначелника Београда Александар Поповић каже да се та странка залаже за укидање фирмарина и подстицање рада малих и средњих предузећа.

Поповић је приликом посете приватном предузећу "Профи Бранд" на Белим водама, представио програм ДСС-а за унапређење приватног предузетништва.

Према речима Поповића, уколико ДСС дође на власт, залагаће се за подстицање свих оних који имају идеју да на што је могуће једноставнији и лакши начин обезбеде нова радна места.

"Наћи ћемо механизам, у договору са републиком, да све мале и средње предузетнике, који отварају нова радна места, ослободимо плаћања свих доприноса за нове раднике у прве две године", навео је Поповић.

Поповић је рекао да ће та странка тражити и измену Закона о јавним набавкама, тако да мала и средња предузећа на тендерима имају предност.

недеља, 28. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару