Читај ми!

Избор места гласања

Захваљујући Јединственом бирачком списку, грађани Србије ће за Републички парламент моћи да гласају и ван сталног пребивалишта. Потребно је само да се пријаве до 15. априла у општинску управу где желе да гласају. Систем ће их 15 дана после избора аутоматски вратити на место пребивалишта.

Први пут од увођења вишестраначја у Србији, избори ће се обавити на основу Јединственог бирачког списка. То значи да већ сада, путем СМС-а или сајта Министарства за државну управу, грађани могу да провере на ком бирачком месту могу да гласају.

Захваљујући Јединственом бирачком списку, моћи ће да гласају и ван сталног пребивалишта, али само за републички парламент.

Јединствени бирачки списак доноси много новина. Грађани не морају да чекају позив да би сазнали да ли су на списку и где треба да гласају.

Довољно је да пошаљу бесплатну СМС поруку на број 2202 са садржајем "Избори (размак) јединствени матични број". Такође, то можете да проверите и на сајту Министарства за државну управу.

Први пут, грађани Србије неће морати да гласају у месту пребивалишта, већ тамо где ће бити 6. маја, али под условом да се пријаве до 15. априла.

"До тада могу да се пријаве, у своју општинску управу где су на раду или студирају. Потребно је да кажу да желе ту да гласају и аутоматски ће бити уписани у бирачки списак. Систем ће их аутоматски избрисати из бирачког списка по месту пребивалишта", каже министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

Према његовим речима, систем ће 15 дана после избора те грађане да врати на место пребивалишта, па о томе не треба да брину.

Промена важи само за републичке изборе

Та предност, међутим, важи само за републичке изборе. За локалне и покрајинске, гласа се само у месту пребивалишта.

"То је логично. Ви бисте морали онда да имате систем у коме бисте на сваком месту имали гласачке листиће из свих општина, што је, признаћете, техничка мора. Не би то могло да се изведе", каже Ђорђе Вуковић из Цесида.

Иако се бирачки списак дневно ажурира – бришу се више пута уписани грађани, исправљају погрешни матични бројеви – број бирача и даље је приближан укупном броју становника.

Марковић је рекао да то што је број бирача приближан броју грађана јесте зато што је бирачки списак правно стање, а попис фактичко.

Како је рекао, на бирачком списку се налази милион и по људи који су отишли у иностранство задњих 50 година и живе тамо, али се не налазе на попису.

Иако све грешке неће бити отклоњене до избора, у Цесиду верују да то неће утицати на њихову регуларност.

"Ми смо до сада имали парцијално вођење бирачког списка у свакој општини. Имали смо могућности злоупотребе у различитим видовима, мада се нису те злоупотребе на неки начин опослиле, није их било у последњих неколико година, али сад су сведене на минимум", рекао је Вуковић.

Приступ јединственом бирачком списку има само 480 људи. Систем је заштићен, сваки улазак се трајно снима, па злоупотребе, тврде надлежни, практично нису могуће.

недеља, 28. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару