Читај ми!

Ко се све бори за посланичко место

За улазак у парламент, 6. маја, бориће се и уметници, спортисти и друге јавне личности, иако неке партије верују у принцип да политиком треба да се баве само политичари. Најстарији кандидат за посланика има 86 година, а најмлађи 19.

Раме уз раме са страначким лидерима, за Ђурђевдан на црту стају и глумци, певачи, редитељи, спортисти, чак и фото модели. Најстарији кандидат за посланика има 86 година, а најмлађи 19, а шаролике листе најављују да ће на Тргу Николе Пашића, од јуна бити занимљиво.

Политички аналитичар Славиша Орловић каже да је то покушај да се пошаље порука да су добродошли људи, који су успешни и у другим сферама, као што је генетичар Стојковић, који су стекли међународну репутацију, а опет су наклоњени својој заједници.

"Тако је вероватно једна од порука да се успоставља један нови систем вредности, где ће потврђени људи са именом, презименом и адресом добродошли за будући парламент", сматра Орловић.

Коалиција "За бољи живот Борис Тадић" поносна је што им је у врху листе генетичар Миодраг Стојковић.

На листи су и глумци Бранко Цвејић и Марко Стојановић, редитељ Југ Радивојевић, спортисти Александар Шапић, Недељко Јовановић.

Јелена Триван каже да очекују да Бранко Цвејић заједно са њима креира културну политику, а не да буде име које је занимљиво за новинаре.

"Рукометаш Недељко Јовановић до сада је показао да је врло активан и врло спреман не само да креира већ и да објашњава политику у спорту и од њега се и од људи сличних њему очекује да активно учествују у парламентарном раду", каже Триван.

На радикалској листи први адути више нису посланици које памтимо по скандалима који су пунили новине. Радикалима остаје верна глумица Лидија Вукићевић, а ДСС-у драмски писац Синиша Ковачевић.

Вјерица Радета из СРС-а каже да они не праве листу са неким звучним именима, јер је СРС сама по себи звучна, као и сви који су на листи, тако да им не не треба никакво кићење листе.

Петар Петковић из ДСС-а каже да та странка иде на листу са страначким људима и да нема потребу да на листу ставља нестраначке личности, како би на тај начин надоместила недостатке у изборном програму.

За разлику од њих, на листи "Покренимо Србију Томислав Николић" су глумац Милан Наков, музичар Мирољуб Аранђеловић Кемиш и фото модел, бивша чланицу групе Моделс Невена Аџемовић.

Ипак, прва места на страначким листама и овога пута резервисана су за политичаре.

Политички аналитичар Слободан Антонић каже да треба имати у виду да су сви овде на листи лажно представљани, дакле нико од њих није представљен као политичар, иако се они заправо задњих 20 година баве политиком.

"Томислав Николић је представљен као дипломирани менаџер, Драган Ђилас као технички инжињер, Јелена Триван као професор књижевности, дакле то су занимања из различитог контекста каквих их ми знамо, просто као да су то неки други људи", каже Антонић.

Према новом Закону о избору посланика, предате страначке листе затворене су и закључене. Због тога је можда најтежи посао у кампањи већ иза странака, а то је редослед на листи.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару