Читај ми!

СВМ самостално на изборе

На парламентарне извборе Савез војвођанских Мађара излази самостално, рекао Иштван Пастор. Предизборни слоган Савеза - „За Војводину у нормалној Србији".

Савез војвођанских Мађара (СВМ) на предстојеће изборе излази самостално на свим нивоима, изузетак је једино Кањижа, где је СВМ предао заједничку листу за локалне изборе са дугогодишњим коалиционим партнером у тој општини Демократском странком војвођанских Мађара (ДСВМ).

Како је новинарима рекао председник СВМ-а Иштван Пастор, његова странка на републичке изборе излази са пуном листом од 250 кандидата, коју ће Републичкој изборној комисији у Београду предати 28.марта у 12 часова.

Носилац листе, која носи назив "Савез војвођанских Мађара Иштван Пастор" је републички посланик Балинт Пастор, шеф посланичке групе мањина

СВМ тренутно у републичком парламенту има четири посланика, који су по нашој оцени веома добро радили у протекле четири године, па су и сада у врху листе. Циљ нам је да у новом сазиву Скупштине Србије имамо барем два посланика више, истакао је Иштван Пастор.

Што се тиче покрајинских избора, СВМ такође има пуну листу од 60 кандидата коју ће Покрајинској изборној комисији у Новом Саду предати 27.марта, такође у 12 часова.

Носилац листе је Акош Ујхељи, дипломирани економиста из Суботице. На листи је заступљена цела територија Војводине, а што се тиче броја мандата, очекујемо да ћемо уместо садашњих пет имати најмање шест, а можда и седам посланика, рекао је председник СВМ-а.

Када је у питању већински изборни систем, СВМ ће имати 27 кандидата у 20 општина, од укупно 45 колико их има у Војводини. Са такође самосталном листом, СВМ ће наступити и у 25 локалних самоуправа, са већ поменутим изузетком у Кањижи, а по први пут та странка ће листу предати и у Београду, где је у новембру прошле године основан први месни одбор СВМ-а ван територије Војводине.

Носиоци листа, од којих је већима већ предата Општинским и Градским изборним комисијама, су људи који су уједно и кандидати за председнике Општина, односно градоначелнике, рекао је Пастор. Председник СВМ-а је истакао да су за нешто више од четири дана прикупили 11.000 потписа подршке за листе, што је по његовим речима знак подршке великог броја грађана.

Савез војвођанских Мађара је изборну кампању почео 15. марта уз слоган "За Војводину у нормалној Србији". Како је Пастор објаснио, изборни програм странке садржи 12 тачака, а он је резултат широке консултације са више од 500 цивилних организација у Војводини, великог броја интелектуалаца и традиционалних цркава.

То је мањинско-мађарски програм, али је у исто време и европски, грађански, регионални и војвођански програм. У фокусу нашег политизирања је и даље Војводина, али је Србија наша домовина, па нас ни једно питање које се тиче свакодневнице не оставља равнодушним, рекао је Пастор.

Он је објаснио да они заправо не нуде ништа ново, јер програм СВМ-а представља континуитет досадашње политике те странке.

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару