Читај ми!

Николић у Хамбургу

Делегација СНС-а, коју предводи Томислав Николић, у Хамбургу разговарала о унапређењу привреде сарадње Србије и Немачке. Посланик ЦДУ Петер Вајс рекао у разговору са Николићем и Вучићем да су "регистровали то да СНС у парламенту не само да није гласала за резолуцију о Сребреници, већ ни да није гласала о законима који су нужни за наставак пута Србије ка ЕУ".

Делегација Српске напредне странке коју предводи председник Томислав Николић, разговарала је данас са представницима Привредне коморе Хамбурга и посетила произвођача авиона "Ер Бас".

Једина тема другог дана посете делегације српских напредњака била је учвршћивање и повећање привредне сарадње Србије и Немачке, наводи се у саопштењу СНС.

Како се истиче, Николић је изложио свој план за стварање повољнијег инвестиционог амбијента, гарантујући немачким партнерима пуну правну сигурност, помоћ државе при запошљавању, али и поштену и одговорну државну управу.

"На посебно одобравање наишла је Николићева идеја о отварању Канцеларије за брзе одговоре и уклањању свих политичко-бирократских баријера које су до данас спречавале већа улагања у нашу земљу", пише у саопштењу странке.

У разговору са генералним секретаром "Ер Бас" индустрије Гунером Гросом Томислав Николић је рекао да Србија жели добре односе и да жели да исправи грешке које су у прошлости направљене са "Ер Басом" и да очекује успостављање добрих и динамичних односа у интересу Србије и те компаније.

Састанак са немачким посланицима

Томислав Николић и Александар Вучић разговарали су са члановима Парламентарне групе за југоисточну Европу немачког парламента. Посланици су поручили да Немачка од Србије, да би напредовала на даљем путу ка Европској унији, очекује да спроводи јасну реформску политику и јасну политику нормализације односа с Косовом, преноси Бета.

Шеф Парламентарне групе за југоисточну Европу, посланик Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Петер Вајс рекао је агенцији Бета да "немачки парламентарци воде разговоре с представницима свих политичких странака из земаља региона".

Вајс је навео да су немачки парламентарци посетиоцима из Београда рекли да су "са занимањем примили к знању да СНС, после отцепљења од Српске радикалне странке, жели да води према Европи пријатељску политику".

Посланици Бундестага су челницима СНС пренели став да се од Србије не очекује да призна Косово, али да се, посебно с обзиром на то да је добила статус кандидата и чека датум за почетак преговора, очекује да нађе с Приштином "остварљива решења када је реч о питањима везаним за свакодневни живот људи, путовања или гранични режим".

Томислав Николић је, како су за Бету пренели учесници састанка, оценио да ће Београд и Приштина успети да то остваре, али да им је потребна помоћ ЕУ.

Посланик ЦДУ Петер Вајс је рекао да су "регистровали то да СНС у парламенту не само да није гласала за резолуцију о Сребреници, већ ни да није гласала о законима који су нужни за наставак пута Србије ка ЕУ" и да је зато Николићу постављено питање шта за његову странку значи проевропска политика.

Како су немачки учесници састанка пренели Бети, Николић је ово држање СНС-а објаснио тиме да Влада Србије не укључује опозицију у доношење одлука и да владине странке одбацују све предлоге опозиције, и да онда зато и опозиционе странке одбијају и предлоге владе.

Посланик Социјалдемократске партије Немачке (СПД) Јосип Јуратовић је током разговора са челницима СНС-а нагласио да Србија "треба да има у виду пример Немачке која је земља која је изгубила територије, али која је сада један од стубова ЕУ и да је важно да се и Србија дефинитивно окрене будућности", преноси Бета.

Јуратовић је рекао и да је саговорницима из Београда поручио да је "додуше важно да се Србија не проглашава искључивим кривцем за догађаје из претходне две деценије, али да је кључно да се српска политика не радикализује, јер би то представљало опасност по регион".

Према наводима учесника састанка, посланица Зелених Марилуизе Бек, челницима СНС-а је рекла да "Европска унија може и без Србије, али да је ЕУ Србији нужна" за будућност и да је зато потребно да Београд покаже спремност на политику реформи и помирења.

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару