Читај ми!

УРС трећи на гласачком листићу

На гласачким листићима УРС биће на трећем месту. Листа УРС има 86 жена од 245 кандидата а носилац је Млађан Динкић. Демонтирање партијске државе у Србији основни циљ УРС-а, поручила чланица Председништва УРС-а Сузана Грубјешић.

Листа Уједињених региона Србије биће на гласачким листићима на предстојећим парламентарним изборима трећа по реду, а на њој је од укупно 245 кандидата 86 жена.

Назив листе је "Уједињени региони Србије - Млађан Динкић", а лидер УРС је и први на листи кандидата.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић је други на листи кандидата, трећа је председница Народне партије и некадашња градоначелника Новог Сада Маја Гојковић, четврти је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Потпредседница Владе Србије Верица Калановић је шеста на листи кандидата, актуелни министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић седми, чланица Председништва УРС Сузана Грубјешић осма, градоначелник Лознице Видоје Петровић девети, а председник београдског одбора УРС Мирослав Чучковић 17.

На листи је највише економиста, правника, доктора и лекара, али и по један дипломирани германолог, издавач, новинар, психолог, радник, библиотекар, васпитач, магистар фотографије и ученица.

Међу кандидатима за будуће парламентарце УРС су и два пензионера, седам студената, седам дипломираних политиколога, један официр полиције... Најмлађи кандидат рођен је 1993. године и реч је о ученици из Зајечара Катарини Тодоровић, која је 211. на листи, а најстарији је рођен 1942. године и у питању је Милош Самарџић, доктор политичких наука из Лознице, који је 184. на листи.

Највише кандидата рођено је 1965, 1964. и 1961. године. Највећи број кандидата долази из Београда - њих 37, из Крагујевца их је 19, Зајечара 20, Новог Сада 10, Ниша девет.

Демонтирати "накарадни систем"

Уједињени региони Србије оценили су да је неопходно демонтирати "накарадни систем" партијске државе како би се директори и цео менаџмент јавних предузећа бирали на поштеним, а не на намештеним конкурсима.

"Ми смо спремни било када да се обавежемо на то да ће се партијска држава демонтирати у Србији. То је наш циљ и један од наших главних адута у овој кампањи", поручила је чланица Председништва УРС Сузана Грубјешић на конференцији за новинаре у Београду, испред Дома Народне скупштине.

Према њеним речима, УРС је свим носиоцима парламентарних листа на изборима заказаним за 6. мај понудио споразум којим ће се сви обавезати да приступају професионализацији и деполитизацији управљања јавним предузећима.

"Споразум је до сада потписао само (лидер УРС) Млађан Динкић. Кажите ми, ко је је овде искрен а ко лицемеран? Да ли ми који се залажемо за промену система или они који ћуте, чекају да прођу избори и да наставе са старом праксом запошљавања партијских кадрова", упитала је Грубјешић.

Сузана Грубјешић је казала да данас сви говоре о департизацији и деполитизацији јер сви знају и сви су свесни да је партократија у Србији створила друштво неједнаких шанси.

"Грађани су потпуно свесни да уколико немају партијску књижицу неће моћи да нађу посао ни у једном јавном предузећу", казала је Грубјешић.

Она је навела да уместо велике приче треба прећи на дела и подсетила да је УРС још у октобру прошле године направио предлог измена и допуна Закона о јавним предузећима.

недеља, 28. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару