Читај ми!

Срби са севера КиМ траже локалне изборе

Одржавање избора на Косову и Метохији у је складу са Уставом и законима Србије, оценили одборници четири скупштине општина са севера КиМ, на заједничкој седници у Звечану, и затражили да 6. маја буду одржани и локални избори.

Одборници четири скупштине општина са севера Косова затражили су од Владе Србије да на територији Косова и Метохије буду одржани и локални избори 6. маја.

Одборници општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток оценили су, на заједничкој седници у Звечану, да је одржавање избора у складу са Уставом и законима Србије.

Они су, такође, оценили да "инсталирање граничних прелаза на Брњаку и Јарињу није у интересу српског народа и да је то неприхватљиво".

Одборници су навели да је такав исход "у супротности са Декларацијом Скупштине Србије од 31. јула 2011. године" и додали да "очекују да актуелна власт у Београду не учествује у стварању граница између централне Србије и јужне српске покрајине, јер ови садашњи административни прелази то јесу".

"Одборници четири општине са севера Косова захтевају од Еулекса да престане да ради на стварању још једне албанске државе на Балкану", наводи се у закључцима који су усвојени једногласно.

Додаје се да "одборници очекују да се Еулекс понаша у складу са принципима шест тачака по којима су и дошли на Косово".

Још једном је изражено задовољство због резултата референдума о неприхватању косовских институција на северу и истакнуто да су ти резултати "неоспорна политичка чињеница коју не сме нико занемаривати".

Највише речи на седници било је о предстојећим парламентарним и општинским изборима, па је председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао да ће одборници "затражити одржавање парламентарних, а пре свега локалних избора, у срединама где су Срби већина и где су истекли мандати одборницима".

"Од УНМИК-а тражимо да се понаша исто као што су се понашао када су Албанци расписивали и одржавали своје изборе, да буду статусно неутрални", рекао је Миловић и додао да се показало да су Срби и други неалбанци опстали тамо где функционишу српске институције.

Посланик УРС у Скупштини Србије Стојанка Петковић рекла је да не треба очекивати да ће, уколико избора не буде у општинама Звечан и Зубин Поток, опстати локалне самоуправе у Лепосавићу и у Косовској Митровици.

У тим општинама локални избори су поновљени након 2008. године, те њиховим одборницима мандат још не истиче, као што је случај у остале две општине на северу Косова.

"Следе нови изазови, и ако укину институције у Звечану и Зубином Потоку, укинуће их и у друге две општине, значи на целом северу Косова и Метохије", рекла је Стојанка Петковић.

Према њеним речима, од председнице Скупштине Србије и Владе Србије ће у петак, на седници парламентарног Одбора за Косово и Метохију, затражити да спроведу све законске радње везане за одржавање парламентарних и локалних избора на Косову.

"Ако Резолуција 1244 УН важи за север Косова, сада и у овом моменту, важила је ваљда и до сада, избори су и до сада спровођени и није било ништа спорно, нисмо били у сукобу са Резолуцијом", рекла је Стојанка Петковић и додала да су и Албанци имали своје изборе, а да нису сносили последице.

Посланица је одбацила могућност да се на северу Косова силом спречи уношење изборног материјала и подсетила на петицију којом око 50.000 грађана тражи одржавање избора у Покрајини.

понедељак, 29. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару