Читај ми!

За кампању 890 милиона динара

Странке ће добити 890 милиона динара из републичког буџета за покривање трошкова изборне кампање. Од тога 20 одсто одлази партијама чије ће изборне листе бити прихваћене, а 80 одсто онима које уђу у парламент.

За покриће трошкова изборне кампање за парламентарне изборе из јавних извора странке ће, према Закону о финансирању политичких активности, добити 0,1 одсто расхода републичког буџета, односно 890 милиона динара.

Тај закон прецизира да се средства из јавних извора за покриће трошкова изборне кампање обезбеђују у години у којој се одржавају редовни избори.

Планирани расходи овогодишњег буџета су 890 милијарди динара, што значи да ће странке за изборну кампању из буџета добити управо толико.

Та средства се, како пише у том закону, распоређују у висини од 20 одсто у једнаким износима подносиоцима проглашених изборних листа који су том приликом дали изјаву да ће користити средстава из јавних извора за покриће трошкова изборне кампање.

Ова средства уплаћују се у року од пет дана од дана проглашења свих изборних листа.

Преостали део од 80 одсто, додељује се подносиоцима изборних листа које су освојиле мандате, сразмерно броју освојених мандата, у року од пет дана од дана проглашења изборних резултата, без обзира да ли су користили средства из јавних извора за покриће трошкова изборне кампање.

У Закону о финансирању политичких активности се наводи да се политички субјекти финансирају из јавних и приватних извора, а средства користе за финансирање трошкова редовног рада и трошкове изборне кампање.

Новина - изборно јемство

Они који намеравају да користе средства из јавних извора за покриће трошкова кампање дужни су и да положе изборно јемство, што је такође новина.

"Изборно јемство састоји се у полагању готовог новца, банкарске гаранције, државних хартија од вредности или у стављању хипотеке за износ јемства на непокретној имовини лица које даје јемство", пише у Закону.

То јемство се враћа уколико се на изборима освоји најмање један одсто важећих гласова, односно најмање 0,2 одсто ако се представља и заступа интерес националне мањине, у року од 30 дана од дана проглашења коначних изборних резултата.

Они који не освоје потребан број гласова дужни су да врате добијена средства, у року од 30 дана од дана проглашења коначних изборних резултата, а уколико то не учине извршиће се повраћај тих средстава из положеног јемства.

Закон о финасирању политичких активности оставља могућност странкама и другим политичким субјектима да се могу задуживати код банака и других финансијских организација у Србији, у складу са законом.

Јавне изворе финансирања политичке активности, према закону, чине новчана средства и услуге и добра које дају Република Србија, Аутономна Покрајина и јединица локалне самоуправе, њихови органи, као и организације чији су они оснивачи.

уторак, 06. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару