Читај ми!

СПС: О председничким изборима што пре

Демократска странка би требало што пре да одлучи и саопшти да ли ће бити расписани превремени председнички избори, рекао председник Извршног одбора СПС-а Бранко Ружић.

Председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић рекао је да би Демократска странка требало што пре да одлучи и саопшти да ли ће бити расписани превремени председнички избори.

"Битан елемент сваких избора је фер плеј, а овде је евидентно да тог фер плеја нема. Мислим да је важно да, уколико учествујемо у једној утакмици, целу утакмницу одиграмо по истим правилима, јер није могуће да уђете по једним, а да се у току утакмице та правила промене", рекао је Ружић Танјугу.

Он је нагласио да су политичке калкулације легитимне, али да имају своју цену. "У том смислу ми немамо шта да замеримо, јер ће последице тог калкулисања осетити управо ДС", рекао је Ружић.

Према његовим речима, било би некоректно и нефункционално, па и дискредитујуће, а по грађане депримирујуће да се за 10 до 15 дана чује да ће се ићи и на председницке изборе на Ђурђевдан, 6. маја.

Ако је интерес ДС превасходно интерес Србије, онда је важно, истакао је Ружић, да демократе што пре донесу одлуку да ли ће председник Србије Борис Тадић поднети оставку на ту функцију да би се на њу поново кандидовао одмах пошто се распишу председнички избори.

Ружић каже да је то легитимно, уколико је реч о политичком прагматизму, и да СПС против тога нема ништа, али истовремено истиче да, уколико је то и намера ДС, онда ту одлуку треба да кажу јавно, а не да се говори о финансијским уштедама и депласираним стварима.

"Мислим да је коректно према грађанима да, уколико таква идеја постоји и уколико је одлука донета, она треба да буде објављена, а затим да се договори термин избора у складу са Уставом", рекао је он и подсетио да у складу са Уставом председничке изборе расписује председница скупштине Славица Ђукић Дејановић.

Ружић је навео да инсистирање на овом питању не значи да је СПС заинтересован за то да председник Србије поднесе оставку на председничку функцију, већ жели да зна да ли је то "жеља или можда договор ДС и СНС".

Како год да се ствари одвијају, каже Ружић, за социјалисте оне неће бити проблем, јер је лидер СПС Ивица Дачић спреман да се ухвати у коштац и са тим изазовом.

По Ружићу нема потребе социјалистима постављати питања кога ће подржати у другом кругу председничких избора, јер, како сматра функционер СПС, "великим кандидатима" треба поставити питање - да ли ће подржати Дачића.

Суштина је заправо у томе да се отворено каже шта ко жели да се уради са Србијом и да ли је потребно да се иде на превремене председничке изборе, сматра Ружић.

Социјалисти су спремни за све опције, али, процењује Ружић, није питање за шта су спремне политичке партије појединачно, него за шта су градјани спремни и шта они очекујеу од ових избора.

уторак, 06. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару