Харадинај тражи одсуство

Бивши заповедник ОВК Рамуш Харадинај затражио од Међународног трибунала у Хагу у којем му се суди за ратне злочине на Косову да буде пуштен кући за време новогодишњих празника. Одбрана наводи да нема разлога да Харадинај не буде привремено ослобођен.

Током судског притвора од јула 2010. године, бивши заповедник ОВК Рамуш Харадинај, коме Међународни трибунал у Хагу суди по оптужници за ратне злочине на Косову, затражио је од суда да буде привремено пуштен на слободу у Приштину од 16. децембра до 8. јануара. током новогодишњих празника.

Харадинај наводи да је у судском притвору већ 16 месеци, од обровољне предаје. Трибунал је, међутим, саопштио да је Харадинаја у Приштини ухапсио Еулекс.

Харадинај је у притвору Трибунала због поновљеног суђења по оптужници за злочине над Ромима, Албанцима и Србима у логору ОВК у селу Јабланица код Дечана 1998.

Првостепену пресуду, којом је 2008. године  био ослобођен после првог суђења, Апелационо веће Трибунала поништило је јула 2010. године и наложило делимично понављање процеса.

У захтеву за привремено ослобађање, одбрана наводи да су сви сведоци који су пристали да сведоче већ дали исказ на поновљеном суђењу и да нема разлога да Харадинај не буде привремено ослобођен.

Уз подсећање да је децембра 2010. године Трибунал одбио да Харадинаја пусти на привремену слободу зато што би његово присуство на терену могло допринети неповољној атмосфери за сведоке који би требало да се појаве на суђењу, браниоци Харадинаја аргументују да су се сада те околности промениле.

Наставак суђења је одложен до 13. фебруара идуће године због отвореног питања заштићеног сведока "80", који је пред поступком због непоштовања суда зато што је одбио да сведочи и у првом и у поновљеном процесу, пише у поднеску одбране Харадинаја.

То што на првом суђењу исказ нису дали сведок "80" и Шефћет Кабаши, био је главни разлог за одлуку Апелационог већа Трибунала да се процес понови.

Кабаши је одбио да одговара на питања тужилаца и на поновљеном суђењу. Због одбијања да сведочи на првом процесу, осуђен је на двa месеца затвора, а пошто је издржао казну, пуштен је на слободу.

Претресно веће наложило је да против Кабашија буде спроведен поступак и због другог одбијања да сведочи, али се о томе још нису изјаснили ни тужилаштво, ни суд.

Привремено ослобађање, Харадинај је затражио и да би посетио породицу, укључујући и дете рођено док је он био у притвору, као и болесног оца.

Одлуку о захтеву донеће судско веће.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи