Читај ми!

Брамерц позитивно о сарадњи

Хапшењем Ратка Младића и Горана Хаџића, Србија испунила кључну обавезу и успешно окончала важно поглавље у сарадњи с Трибуналом, пише у досад најпозитивнијем извештају Сержа Брамерца. Хашки тужилац уверен да ће Србија задржати нови позитивни замајац у тој сарадњи.

Србија је, хапшењем Ратка Младића и Горана Хаџића, испунила кључну обавезу према Хашком трибуналу и успешно окончала сарадњу с тим судом у овом важном поглављу, навео је главни хашки тужилац Серж Брамерц у досад најпозитивнијем извештају о сарадњи Србије с Трибуналом.

Брамерц је, такође, у редовном шестомесечном извештају прослеђеном Савету безбедности УН, у који је Танјуг имао увид, одао признање српским властима на значајном послу и нагласио да је Србија јасно доказала да је посвећена сарадњи с Трибуналом.

Подсећајући да је Младић ухапшен крајем маја, а Хаџић у јулу, и да су обојица оптуженика у кратком року изручена Хагу, Брамерц је истакао да та хапшења представљају заТрибунал и међународну правду "прекретницу за памћење".

"Србија је испунила кључну обавезу и успешно окончала важно поглавље у сарадњи с трибуналом", пише у документу. "Сада када више није преостао ниједан хашки бегунац, сарадња Хашког тужилаштва и Србије ушла је у нову фазу."

Брамерц је одао признање српским властима на значајном послу који су обавиле у погледу хапшења бегунаца, а пре свега председнику Србије Борису Тадићу, Савету за националну безбедност, Акционом тиму и оперативцима службе безбедности који су спровели хапшење.

Хашки тужилац је уверен да ће Србија "задржати нови позитивни замајац у сарадњи с Трибуналом".

Брамерц је, међутим, напоменуо да је важно да Србија установи на који је начин Младић тако дуго успевао да избегне хапшење, као и да предузме све како би особе које су помагале у скривању бегунаца биле изведене пред лице правде.

Главни хашки тужилац је приметио да је, током посете Београду у новембру, добио од српских власти "веома ограничене информације" о томе и позвао је поново Србију да појача напоре како би решила то питање.

Брамерц је изразио уверење да ће Србија наставити да, као и досад, брзо, професионално и на задовољавајући начин одговара на захтеве Хашког тужилаштва везане за документацију и архивски материјал, као и да ће и даље омогућавати приступ сведоцима.

Хашки тужилац је средином новембра послао редовни шестомесечни извештај Савету безбедности УН, а званично ће га представити 7. децембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи