Читај ми!

Боројевић опет у кућном притвору

Поново стављена електронска наруквица бившем директору Института за радиологију и онкологију Ненаду Боројевићу, како би се пратило његово кретање. Боројевић је био ухапшен због сумње да је примао мито од фармацеутских кућа.

Бившем директору Института за радиологију и онкологију Ненаду Боројевићу поново је стављена електронска наруквица на ногу како би се пратило његово кретање.

Боројевићу је укинут притвор и одређена забрана напуштања места боравка, рекла је Танјугу судија и портпарол Специјалног суда у Београду Маја Ковачевић.

"Уместо кућног притвора, дозвољено му је кретање по Београду уз електронски надзор Управе за извршење кривичних санкција МУП-а Србије" објаснила је Ковачевићева.

Боројевићу је првобитно почетком јула класичан притвор у Окружном затвору био замењен мером кућног притвора уз електронски надзор.

Том приликом, Боројевић је положио јемство од пола милиона евра, али је 1. јула поново ухапшен по одлуци Првог основног суда у Београду због нових оптужби за кршење Закона о агенцији за борбу против корупције.

Притвор му је у том предмету укинут 9. новембра и он је враћен на стари режим забране напуштања места боравишта уз електронски надзор.

Боројевићу и још осморици оптужених суди се пред Специјалним судом због оптужби да су се од марта 2007. до 2009. године, са представницима фармацеутских кућа договорили да им унапред дају податке о потрошњи цитостатика, као и о планираним поступцима јавних набавки.

Први основни суд спровео је истражне радње на предлог тужилаштва против Боројевића и бившег начелника Одељења педијатријске онкологије Зорана Бекића због основане сумње да су извршили кривично дело из члана 72 закона о Агенцији за борбу против корупције.

То је први случај у којем је Агенција за борбу против корупције поднела кривичну пријаву против неког државног функционера.

Пријава је поднета јер није пријавио сву имовину коју је био дужан да пријави по основу Закона о борби против корупције, а на то је био обавезан јер је решењем Владе Србије био именован на функцију Директора Института за радиологију и онкологију.

У Специјалном суду Боројевићу се суди због оптужби да је у више наврата наплатио 11,2 милиона динара, док је Бекић оптужен да је за исте услуге наплатио око 17.000 евра.

Према тврдњама тужилаштва за организовани криминал, лекари са Института за онкологију су се од марта 2007. до 2009. године, са представницима фармацеутских кућа договорили да им унапред дају податке о потрошњи цитостатика, као и о планираним поступцима јавних набавки.

На почетку суђења у Специјалном суду Боројевић је негирао да је примао мито као и да је био на челу групе оптужених за намештање тендера приликом набавки цитостатика.

Боројевић је био ухапшен 30. јуна 2010. године у оквиру полицијске акције "Краба", због сумње да је примао мито од фармацеутских кућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи