Читај ми!

Станишићево стање погоршано

Здравствено стање Јовице Станишића озбиљно се погоршало, саопштила је одбрана бившег начелника Службе државне безбедности Србије. Станишић пати од хроничног обољења органа за варење.

Одбрана бившег начелника Службе државне безбедности Србије Јовице Станишића саопштила је да се његово здравствено стање у последња три месеца "озбиљно погоршало" и да је неопходна болничка терапија цитостатицима.

Бившем начелнику Службе државне безбедности, Међународни трибунал суди по оптужници за злочине над несрбима у Хрватској и БиХ, 1991-1995. године.

Како су раније утврдили лекари у Србији и Хагу, Станишић, између осталог, пати од паучитиса - хроничног обољења органа за варење.

"Очигледно је, а и последњи извештај лекара из болнице Броново у Хагу показује да се Станишићево здравље озбиљно погоршало у последња три месеца", пише у писму који је Станишићев бранилац Вејн Џордаш упутио извештачима из Трибунала.

Британски адвокат Џордаш је у писму нагласио да су се специјалисти из болнице Броново, са београдске ВМА и из САД "сложили да је Станишићева болест узнапредовала током минулог тромесечја" и да је, стога, "хитно неопходна промена у лечењу".

Према Станишићевом браниоцу, до новог развоја догађаја дошло је након што је председник Српског лекарског друштва, заједно са још двадесетак лекара који су раније били укључени у Станишићево лечење, у писму председнику Трибунала изразио забринутост за Станишићево здравље "у светлу његовог дугог притвора".

Српски лекари су писмо послали и Светској здравственој организацији и Министарству здравља Холандије, напоменуо је адвокат Џордаш.

Хронологија суђења

Суђење Станишићу и саоптуженом Франку Симатовићу званом Френки почело је крајем маја 2009. године, после једног неуспешног покушаја.

У априлу 2008. године, Трибунал је започео процес у одсуству Станишића који због болести и тешке депресије није био у стању да буде у судници. Он је одбијао да процес прати преко видео-везе из притвора.

Апелационо веће Трибунала је затим прихватило жалбу Станишићеве одбране, поништило почетак процеса и Станишића у јуну 2008. привремено ослободило и упутило на лечење у Београд.

Ново претресно веће је у априлу 2009. године наредило Станишићу и Симатовићу да се врате у судски притвор, а ново суђење почело је крајем маја те године. Станишић је процес затим дуго пратио из притвора, преко видео-везе, али је временом почео да редовно долази у судницу.

Станишића и Симатовића ухапсиле су власти Србије током операције "Сабља" после убиства премијера Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. године.  Станишић је одведен у Хаг 11. јуна, а Симатовић 30. маја те године.

У првом појављивању пред судијом, обојица су изјавила да нису криви. Станишић и Симатовић су први пут на привременој слободи били од децембра 2004. до фебруара 2008. Више пута били су привремено ослобађани и током процеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи