Читај ми!

Харадинај мучио затворенике!

Заштићени сведок "81", пред Хашким трибуналом, рекао да је Рамуш Харадинај мучио затворенике у логору Јабланица 1998. године. Харадинај је, према речима сведока, после 45 минута пребијања и мучења, наредио да се заробљеници убију.

Заштићени сведок хашког тужилаштва са псеудонимом "81" изјавио је на суђењу бившим командантима Ослободилачке војске Косова (ОВК) у Трибуналу у Хагу да је видео Рамуша Харадинаја како мучи затворенике у логору Јабланица, међу којима је био и један српски младић.

Према сведочењу сведока "81", Харадинај је испитивао српског младића о томе где су српски тенкови и пунктови, а онда га, незадовољан тиме што овај не одговара, ударио неколико пута песницама.

"Изгледа да је Харадинај био изнервиран што му овај не одговара. Ту су била и двојица Рома, који су Харадинаја на албанском језику молила да их не убије. Он их је питао где су српски положаји, а други су их тукли бејзбол палицама, а једном Рому је одсечено уво", навео је заштићени сведок.

После 45 минута пребијања и мучења, заробљеници више нису могли да стоје на ногама ни да причају, рекао је сведок, тврдећи да је тада Рамуш Харадинај наредио да се заробљеници убију.

"Тада је Харадинај рекао - 'Водите их код баца-Адема'. То је значило да их ликвидирају и сви су то знали", рекао је сведок. Он је појаснио да је "баца" израз поштовања, да је Адем тада већ убијени комадант ОВК Адем Јашари, а да је израз "водите их код баца-Адема" наредба да се неко убије.

Сведок је описао како је другооптужени Идриз Баљај, Србину и Рому ножем одсекао уво, а потом их више пута убо у тело. То се, по исказу, догодило у дворишту базе ОВК у Јабланици где су заробљеници били држани у подруму пуном воде, испитивани и пребијани.

У пребијању и испитивању заробљеника је предњачио трећеоптужени Љах Брахимај. Сведок је рекао да су, после Харадинајевог наређења, заробљеници, који нису могли да ходају, али су били живи, одвучени у кућу у којој је, како је касније сазнао, била болница ОВК.

После кратког времена, из те куће изнели су их мртве на носилима. Локални припадници ОВК су, према сведочењу, тела однели до Радоњићког језера и бацили их у воду. Према оптужници, жртве о којима је сведок "81" говорио су три младића из села Долац: 24-годишњи Србин Иван Зарић и два ромска дечака од 15 и 16 година Агрон Бериша и Бурим Бејта.

Сведок: Заробљени су били Роми или Срби или шпијуни

Када је, око два месеца касније, сведок "81" поново дошао у Јабланицу, тамо су били заробљени српски полицајац и још један Србин, који су били "претучени и модри". Према оптужници, у логору Јабланица убијен је полицајац Ненад Ремиштар, кога су Харадинајеве снаге отеле на путу док је ишао на посао.

У подруму је, по сведоковим речима, било укупно девет-десет особа, међу којима су биле и жене. На питање тужитељке Данијеле Кравиц зна ли зашто су ти људи било заробљени, сведок "81" је одговорио:

"Нису били наше, албанске, националности. Или су били Роми или Срби или шпијуни. Ко није био у униформи ОВК, или је био болестан или није био Албанац или је био шпијун", рекао је сведок.

После данашњег исказа, сведок је затражио да се његово сведочење прекине и затражио паузу.

Заштићени сведок оптужбе са псеудонимом "81", који сведочи на српском језику, према свом исказу, дошао је 1998. године у штаб ОВК у Јабланици, код Дечана, где је био сведок мучења затвореника у логору, под командом Љаха Брахимаја.

Брахимај се заједно са Рамушем Харадинајем и Идризом Баљајем терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања на Косову 1998. године.

Судско веће Трибунала ослободило је, у првостепеном поступку, Харадинаја и Баљаја, а осудило Брахимаја на шест година затвора. Жалбено веће наложило је да им суђење буде поновљено, по шест од 37 тачака оптужнице, и то је први поновљени поступак у историји Хашког трибунала.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи