Читај ми!

Суђење "Шакалима" одложено за уторак

Одложено суђење за злочин у селу Ћушка, код Пећи. Уважен захтев браниоца једног од оптужених да није протекао законски рок за припрему одбране. Припадници групе "Шакали" на оптуженичким клупама у уторак.

Суђење припадницима српске паравојне формације "Шакали", територијалне одбране и полиције, за злочин над цивилима у селу Ћушка код Пећи, 1999. године, одложено је за уторак, 29. новембар, на захтев браниоца оптуженог Синише Мишића.

Мишићев бранилац Мирослав Ђорђевић затражио је данас додатно време за спремање свог брањеника, наводећи да није протекао законом предвиђен рок за спремање одбране.

Мишић, коме се на терет ставља убиство 11 цивила, ухапшен је у београдском насељу Батајница почетком новембра, а поступак против њега припојен је предмету ради јединственог вођења поступка.

Ђорђевић је пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду рекао да је оптужницу примио 8. новембра, и да до данас није стигао да припреми брањеника да изнесе одбрану.

Он је додао да Мишић има велику диоптрију, тако да готово мора да му чита или парафразира делове списа предмета.

У даљем току суђења предвиђено је да, након што Мишић изнесе одбрану, буде саслушан заштићени сведок.

Оптужени Топлица Миладиновић, Срећко Поповић, Славиша Кастратовић, Бобан Богићевић, Звонимир Цветковић, Радослав Брновић, Видоје Корићанин, Вељко Корићанин, Абдулах Сокић, Зоран Обрадовић, Милојко Николић и Ранко Момић терете се за убиство најмање 44 цивила у Ћушки, 14. маја 1999. године.

Из села је у групама протерано више од 400 жена, деце и стараца, а мушкарце који су издвојени, припадници "Шакала", Територијалне одбране и полиције, поделили су у три групе, и затим убијали, пуцајући истовремено из аутоматских пушака.

Посмртне остатке су, како се наводи у оптужници, сакупили на гомилу, прекрили сунђерима и ћебетом и запалили.

Према оптужници, наредбу за напад на село Ћушка издао је командант 177. Војно-територијалног одсека Пећ Топлица Миладиновић, а непосредни командир вода, познатог под називом "Шакали", био је Небојша Минић, који је због ратног злочина у Пећи, по међународној потерници ухапшен 2005. године у Аргентини, а у току екстрадиционог поступка преминуо је од сиде. 

Минић је, како се наводи у оптужници, организовао напад, тако што су се оптужени, које је распоредио у четири групе, развили у стрелце и кренули у претрес села, пуцајући из аутоматских пушака, терали цивиле да се окупе на једном месту, одузели им вредне ствари, запалили куће, а потом вршили појединачна и групна убиства. 

Под његовом командом је, како се наводи у оптужници, убијен и Хасан Чеку, отац бившег косовског премијера Агима Чекуа, и неколико чланова његове породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи