Читај ми!

Хапшења због кријумчарења људи

Ухапшено 17 особа због сумње да су се бавили кријумчарењем илегалних миграната из Азије и Африке у Европу. Претресено више од 20 објеката. Вођа кријумчара Блашко Вац из Суботице.

У акцији полиције на ширем подручју Србије ухапшено је 17 припадника организоване криминалне групе која је у дужем временском периоду радила на кријумчарењу илегалних миграната из држава афроазијског подручја у Мађарску. 

Ухапшени су осумњичени да су кријумчарили држављане Авганистана, Либије, Пакистана, Сомалије, Туниса и Судана, прибавивши на тај начин велику имовинску корист.

Претресено је више од 20 објеката на подручју Суботице, Београда, Панчева, Лознице, Кањиже и Мола.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да су мигранти пребацивани преко мађарске границе у групама од око 20 људи, користећи такозвани "зелени гранични појас". Дачић је навео да је вођа кријумчара Блашко Вац из Суботице.

Осим њега, ухапшени су и Небојша П. (1970) из Суботице, Дејан А.(1975) из Књажевца, Стеван М.(1958) из Суботице, Данијел П.(1983) из Суботице, Драган П. (1978) из Суботице.

Ухапшени су и Џоел П.(1966) из Суботице, Јовица К. (1976) из Бајмока, Драгомир Н. (1993) из Падеја, Јожеф М.(1977) из Трешњевца, Арпадо О. (1979) из Суботице, Славиша Б.(1958) из Лознице, Дејан К. (1973) из Панчева, Драган К.(1971) из Земуна, Славиша С. (1976) из Лознице, Иван П. (1978) из Суботице, Радивој С.(1979) из места Стари Лединци.

Акцију су спровели припадници Управе криминалистичке полиције, Службе за борбу против организованог криминала у координацији са Тужалштвом за организовани криминал и у сарадњи са полицијама Мађарске, Аустрије и подручних полицијских управа из Суботице, Шапца, Београда и Панчева.

Повећан број миграната

Дачић је акцију оценио као важан спољнополитички догађај од великог значаја за МУП и Србију.

"Ово није прва акција тог типа, али ће свакако имати велики одјек у Савету министара Европске комисије, јер је ова тема међу важнијима", рекао је Дачић.

Министар је указао да је у последње време дошло до повећања броја илегалних миграната који нашу територију користе да би се пребацили у земље ЕУ.

"Од око 5.000 миграната, колико процењујемо да ће их ове године бити, само 1.700 је затражило азил у Србији", рекао је Дачић.

Према његовим речима, веома важно питање и проблем Србије јесте то што управо један од путева кријумчарења људи води преко наше земље.

"Због тога морамо да водимо рачуна и објединимо све ресурсе како бисмо се изборили са илегалим миграцијама", поручио је Дачић.

Директор полиције Милорад Вељовић потврдио је да је група праћена више од седам месеци, истакавши да је главни проблем у томе да ли међу мигрантима има оних који су способни за терористичке акције.

"Ова криминална група је праћена више од седам месеци, у једној тури су пребацивали од 18 до 50 особа, а цена је била по једном од њих од 500 до 1.000 евра", рекао је Вељовић.

Према његовим речима, у шверцу миграната није главни проблем финансијски аспект, већ то "да ли међу тим људима има оних који могу извести одређене терористичке акције".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи