Читај ми!

Привремено прекинуто суђење Харадинају

Суђење Рамушу Харадинају у Хагу привремено прекинуто, јер је заштићеном сведоку "81" позлило. Суђење би требало да се настави сутра ако сведоку буде боље.

Данашње рочиште на суђењу Рамушу Харадинају у Међународном трибуналу у Хагу је прекинуто, јер је заштићеном сведоку "81" позилило, како се могло закључити из речи председавајућег судије Баконе Молотоа.

Заштићени сведок је на рочишту изјавио да је у заробљеништву ОВК у селу Јабланица у лето 1998. видео седам особа које су, по оптужници, касније убијене.

Као жртве из логора Јабланица, у оптужници су наведени Иван Зарић и Агрон Бериша и Бурим Бејта, ромске националности, које је ОВК привела 19. маја 1998. Они су у логору пребијени и мучени, а Баљај је, по оптужници, Зарићу одсекао уво.

Треће оптужени Брахимај је затим, у присуству Харадинаја, наредио да тројица цивила буду погубљена, после чега их је Баљај одвео са припадницима своје јединице "Црни орлови". Тела Зарића, Берише и Бејте нису нађена.

Сведок "81", у првом делу исказа који је дао на српском језику, описао је како је, као припадник ОВК, био упућен "на испомоћ" у базу ОВК у Јабланици код Дечана. Њега и још неколико "војника" примила је особа која се представила као "Маџуп", за коју је касније сазнао да је командант базе у Јабланици Љах Брахимај.

"Маџуп нас је одвео у подрум и у једној просторији, где је било 20,30 сантиметара воде, видео сам шесторо, седморо људи. Била су два млада Рома, један Србин, две жене и двојица старијих мушкараца, нисам знао које су вероисповести... Били су везани, нису били у најбољем стању, имали су модрице", испричао је сведок.

Брахимај је затим, по речима сведока, младог Србина испитивао у просторији изнад подрума.

"Питао га је где су полиција и војска и њихови пунктови. Испитивање је трајало пола сата - 45 минута... Потом смо изашли у двориште, а Брахимај је наредио да доведу и два млада Рома", казао је сведок "81".

Уследила је редовна пауза у заседању, после које се сведок није вратио у судницу, а наставак суђења је одложен за сутра. Суђење би требало да се настави сутра ујутру, ако сведоку буде боље.

Наводи оптужнице

Рамушу Харадинају, Љаху Брахимају и Идризу Бањају стављају се на терет убиства, мучење и окрутно поступање према Србима, Ромима и Албанцима у Јабланици.

Усвајајући жалбу Тужилаштва на првостепену пресуду, изречену у априлу 2008, Апелационо веће Трибунала наложило је, крајем јула 2010. године, да се суђење Харадинају и саоптуженима Баљају и Брахимају понови по шест од 37 тачака првобитне оптужнице.

Првостепеном пресудом Харадинај и другооптужени Баљај били су ослобођени кривице за злочине над Србима, Ромима и Албанцима у околини Дечана 1998. Трећеоптужени Брахимај осуђен је на шест година затвора због окрутног поступања према заробљеницима у логору ОВК у селу Јабланица.

Делимично понављање суђења, Жалбено веће Трибунала наложило је зато што у првом процесу нису саслушана два кључна сведока, бивши припадници ОВК, који су одбили да сведоче јер су били "узнемиравани" и "застрашени".

На застрашивање и узнемиравање сведока на Косову указало је и судско веће у првостепеној пресуди, у којој је назначено и да су почињени злочини над неалбанцима и Албанцима које је ОВК сматрала нелојалним, али да није доказана кривица Харадинаја и Баљаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи