Читај ми!

Артман: Не кријем се

После налога Трибунала за хапшење Флорен Артман, бивша портпаролка главне хашке тужитељке каже да стоји на располагању судовима у било којој држави и да се не крије. Најављује да ће се обратити специјалном известиоцу УН због кршења слободе изражавања.

Бивша портпаролка главне хашке тужитељке Флоранс Артман за којом је Трибунал издао налог за хапшење, рекла је да стоји на располагању суду, али је најавила да ће се се обратити специјалном известиоцу УН због кршења слободе изражавања.

"Стојим на располагању судовима у било којој држави", рекла је Артман за Sarajevo-x.com и навела да се не крије.

Хашки Трибунал је јуче издао налог за хапшење Артман како би била упућена на издржавање казне од седам дана затвора, јер није платила казну од 7.000 евра.

Суд је Артманову 2009. године осудио на новчану казну, јер је објавила две поверљиве одлуке суда из процеса против Слободана Милошевића.

Артман је тако кажњена новачном казном од 7.000 евра, али је није платила, те је казна преиначена у затворску казну.

"Од Другог светског рата ниједан француски новинар није ухапшен. За мене је налог о хапшењу веома необичан. Тих 7.000 евра ја сам уплатила на рачун у једној француској банци одакле су га они могли узети у свако доба", рекла је Артман.

Трибунал је, међутим, инсистирао да Артман сама, на прописан начин, уплати новчану казну суду, што она није учинила.

Пошто до 25. октобра није платила новчану казну, Жалбено веће Трибунала упутило је налог за хапшење властима Француске чија је Артман држављанка.

Пресуда донета унапред

"Поступак против мене вођен је на стаљинистички начин. Прекршена су многа моја права и пресуда је донета унапред. Правни инструменти који су ми били на располагању нису довели до спречавања даљег кршења мојих права", додаје Артман.

Артман каже да не постоји виши суд у Хагу, нити било каква судска инстанца која може да поправи кршења правне процедуре у њеном случају.

"Због тога сам новац ставила у банку одакле га они могу узети. Али, да би то урадили, прво морају тражити дозволу Француске. Легалност процедуре је у питању", каже Артман и додаје да је у њеном случају прекршена Конвенција о људским правима.

"Свој досије предаћу специјалном известиоцу за слободу изражавња УН. То сам хтела да урадим и пре налога за хапшење, али ћу то сада свакако урадити", додаје она.

Артман је рекла и да дело због које се тражи њено хапшење "не постоји". "Они су га креирали у циљу освете за моје критике. Не сме остати на овоме јер ће то бити инструмент за кажњавање и цензуру других новинара и посматрача судских процеса широм света", додаје она.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи