Читај ми!

Српски лекари прегледају Младића

Средином следеће недеље, четири лекара из Србије прегледаће у Хагу оптуженика Ратка Младића. На сопствени захтев, Младић се прекјуче није појавио пред судијама позивајући се на погоршано здравствено стање.

Национални савет за сарадну са Хашким трибуналон одлучио је да средином следеће недеље у Хаг пошаље четворо лекара са ВМА како би прегледали Ратка Младића, оптуженог за геноцид у БиХ.

Младић се јуче, на сопствени захтев, није појавио пред судијама позивајући се на погоршано здравствено стање.

Кардиолог, неуролог, пулмолог и психијатар, сви са ВМА у Београду, прегледаће Ратка Младића, али ће њихов мандат биће ограничен.

Душан Игњатовић из Националног савета за сарадњу са Трибуналом каже да је после више обавештења од стране одбране да Младићу није добро, Савет одлучио да пошаље четворицу лекара.

"Они ће бити тамо следеће недеље, а њихов мандат је да изврше прегледе и дијагностику, али неће моћи директно да га лече", каже Игњатовић.

Налази лекара ВМА неће бити обелодањени јавности. Младићу је у притвору оперисан брух, а једно време био је и у болници, због упале плућа.

Његово здравствено стање више пута је описивано као запуштено.

Недавно откривши да има информације по којима је Младић преживео најмање два мождана удара, главни хашки тужилац Серж Брамерц упозорава да је здравствено стање оптуженика за геноцид разлог за бригу.

Портпаролка Хашког суда Нерма Јелачић каже да је Младић обавестио Секретаријат Трибунала да пристаје да се његов здравствени картон преда судијама Судског већа.

"Судије ће моћи ближе да се упознају са његовим здравственим стањем и на основу тога одлучити да ли ће наложити детаљније прегледе и да ли је Младић у стању да прати суђење", изјавила је Јелачићева.

Тако је питање здравственог картона Ратка Младића у други план ставило припреме за суђење, чији почетак још није заказан.

У међувремену, Трибунал остаје доследан у пракси да не објављује податке о здрављу притвореника, тако је својевремено прећутао да је Ратко Младић, по смештању у притвор, неко време провео у болници.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи