Читај ми!

Суђење за цитостатике

Суђење бившем директору Института за онкологију Ненаду Боројевићу и сарадницима, због злоупотреба у набавци цитостатика, почело пред Специјалним судом. Они су оптужени да су добијали мито од представника фармацеутских кућа, како би фаворизовали набавку њихових цитостатика.

Читањем оптужнице у Специјалном суду почело суђење због малверзација са цитостатицима Ненаду Боројевићу, бившем директору Института за онкологију, и његовим сарадницима.

Према тврдњама тужилаштва, лекари Института за онкологију су се од марта 2007. до 2009. године, договарали са представницима фармацеутских кућа да им унапред дају податке о потрошњи цитостатика и о планираним поступцима јавних набавки.

Боројевић је тако, наводи се у оптужници, у више наврата наплатио 11,2 милиона динара, док је начелник Одељења педијатријске онкологије Зоран Бекић за исте услуге наплатио око 17.000 евра.

Ненад Боројевић и Зоран Бекић се сумњиче да су од кључног сведока у том поступку Горана Орлића, из фармацеутске компаније "Актавис", узели 95.000 евра, како би му доставили информације потребне за сачињавање најповољније понуде на тендеру, да би затим закључивали уговоре о куповини цитостатика.

У оптужници се наводе и други детаљи и радње осталих оптужених према којима су лекари од фармацеутских компанија добијали новац.

Мито као ауторски хонорар

На рачуне лекара била су уплаћивана новчана средства за наводне ауторске хонораре. Тужилаштво сумња да су узимали пет одсто целокупног оствареног промета цитостатика.

Оптужени су утицали и на повећану потрошњу цитостатика одређених фармацеутских кућа, наводи се у оптужници.

Суђење се наставља сутра, када би требало да Боројевић изнесе своју одбрану.

Поред Боројевића, оптужницом Тужилаштва за организовани криминал обухваћени су и његови сарадници са Института Зоран Бекић, начелник одељења педијатријске онкологије, Иван Поповић, директор апотеке и Зоран Томашевић, помоћник директора за здравствену делатност.

На оптужници су и Војислав Петровић, генерални директор "Роша", Андреја Соретић, директор онколошког сектора компаније "Фармасвис", Предраг Маринковић, шеф пословне јединице фармацеутске компаније "Астра Зенека" и Ана Матовић, продукт менаџер те компаније.

Они су ухапшени 30. јуна прошле године у оквиру акције "Краба", а у притвору су и даље Боројевић, Томашевић, Бекић и Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи