Читај ми!

Станају шест и по година затвора

Антон Станај осуђен је на шест и по година затвора и новчану казну од 10 милиона динара због организовања криминалне групе која је кријумчарењем цигарета буџет Србије оштетила за више од 20 милиона евра.

Специјални суд осудио је  држављанина Црне Горе Антона Станаја на шест и по година затвора и новчану казну од 10 милиона динара због шверца цигарета, а осталих 26 чланова његове групе на казне у распону од условне казне до пет година затвора.

Суд је оптуженима изрекао и укупну новчану казну од 48,3 милиона динара, а укупна штета нанета држави је више од 20 милиона евра.

Оптужени су обавезни и да у року од 60 дана од правоснажности пресуде солидарно исплате износ за који је држава оштећена. Суд је свих 27 оптужених прогласио кривим за кријумчарење цигарета и помагање кријумчарења, а Станај и 14 оптужених осуђени су и за злочиначко удруживање и њима су одређене новчане казне од 100.000 динара до десет милиона динара.

Судија Снежана Јовановић рекла је да осуђени морају да плате новчане казне у року од 30 дана од правоснажности пресуде, а ако то не ураде сваки започети дан у затвору биће замењен са 1.000 динара, с тим да новчану казну могу да замене са највише годину дана затвора.

Осуђени имају право жалбе Апелационом суду на првостепену пресуду Специјалног суда у року од 15 дана од пријема пресуде.

Брани се са слободе

Судско веће прихватило је 400.000 евра кауције коју је понудио Антон Станај. Судија Снежана Јовановић каже да ће, пошто уплати ту суму, Станај бити пуштен да на слободи дочека правоснажност пресуде. Специјални тужилац најављује жалбу на ту одлуку.

Суд је утврдио да је држављанин Црне Горе Антон Станај организовао криминалну групу која је од фебруара 2006. године до 13. септембра 2007. године кријумчарила и продавала цигарете користећи пословне везе његовог подгоричког предузећа "Рокшпед", као и преко предузећа
других чланова групе, регистрованих у Делаверу у САД и на Кипру.

Група је цигарете набављала у Дубаију, Холандији, Грчкој, Немачкој и Хрватској, па их је по преузимању у луци Бар нелегално складиштила у Црној Гори, а онда лажно приказивала да су продате у "фри-шоповима" у Црној Гори, и затим их растурала у Србији, Мађарској, Румунији и Македонији за готов новац ради избегавања плаћања пореза.

Станај је организовао и мрежу продаваца шверцованих цигарета. Шверцоване су цигарете марки "мемфис", "карелија", "ронхил", "картије", "партнер", "дрина", "лаки страјк", "винстон", "ким", "ронсон" и друге.

Цигарете су кријумчарене камионима са дуплим дном, цистернама и хладњачама, а чланови групе користили су познанства како би избегли плаћање царине на граници Србије и Црне Горе.

Станај је ухапшен 12. септембра 2007. године на београдском аеродрому, од када је у притвору. Суђење је почело 29. септембра 2008. године.

Поред Станаја, за злочиначко удруживања осуђени су и Паја Јурић, Славица Јурић, Стеван Стевановић, Богдан Марковић, Ерик Карачоњи, Решад Хајровић, Срећко Милановић, Жељко Вујевић, Славиша Павловић, Синиша Сувајџић, Оливер Марковић, Зоран Латковић, Иван Јухас и Адмир Калач.

За помагање и злоупотребу службеног положаја осуђени су Предраг Марковић, Предраг Чулибрк, Владимир Брајовић, Недељко Кијановић, Биљана Пуповац, Садрија Хајдиновић, Јожеф Хушчик, Дејан Бошковић, Миљан Булатовић, Милан Јовановић, Драгиша Видојевић и Жељко Саулић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи