Читај ми!

Пријаве против фармацеутских компанија

Због сумње да су подмићивали одговорне у Институту за онкологију, полиција поднела кривичну пријаву против шест фармацеутских компанија.

Полиција је поднела кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против шест фармацеутских компанија, због сумње да су подмићивали одговорне у Институту за онкологију да фаворизују те компаније у снабдевању цитостатицима, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Кривичне пријаве поднете су против правних лица "Роша", "Фармасвиса", "Астра Зенеке", "Мерка", "Актависа" и "Санофи Авентиса".

"Од 2008. године до 2009. године, одговорна лица у правним лицима у оквиру својих овлашћења су закључивала фиктивне уговоре о ауторским делима са службеним лицима на Институту за онкологију и радиологију Србије, на основу којих им је извршена исплата", пише у саопштењу.

У поступцима јавних набавки, службена лица Института фаворизовала су пријављена правна лица и испоруку њихових цитостатика Институту, па су пријављене произвођачке фармацеутске компаније прибавиле имовинску корист по основу повећаног промета у 2008. години и 2009. години.

У кратком полицијском саопштењу није наведено колика је имовинска корист остварена на основу подмићивања.

Полиција је у јулу 2010. године, због сумње да су умешани у корупцију приликом набавки цитостатика, ухапсила тадашњег директора Института за онкологију Ненада Боројевића, начелника Одељења педијатријске онкологије Зорана Бекића, директорку апотеке у Институту Ивану Поповић и помоћника директора за здравствену делатност Института Зорана Томашевића.

Ухапшени су и представници фармацеутских компанија - генерални директор "Роша" за Србију Војислав Петровић, директор онколошког сектора представништва "Фармасвиса" Андреј Соретић, шеф пословне јединице фармацеутске компаније "Астра Зенека" Предраг Маринковић и продукт менаџер фармацеутске комапније "Астра Зенека" Ана Матовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи