Читај ми!

Лимар тужи Легију

Драган Илић звани Лимар поднео тужбу против тројице осумњичених, међу којима је и Милорад Улемек Легија, због изнуђивања исказа током истраге за убиство Бошка Бухе. Оптужени се сумњиче да су прекорачили службена овлашћења.

Пошто је почетком године тужилаштво одустало од кривичног гоњења, Драган Илић звани Лимар поднео је Првом основном суду у Београду тужбу против тројице осумњичених да су му тортуром изнудили исказ за време истраге за убиство полицијског генерала Бошка Бухе 2002. године.

"Илић, коме је због убиства Бухе пред Специјалним судом у Београду суђено као припаднику криминалне групе одбеглог Жељка Максимовића Маке, искористио је своје право и преузео кривично гоњење у својству 'оштећени као тужилац'", каже портпаролка суда Ивана Рамић.

Тужбом за тортуру и изнуду исказа терете се бивши комадант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, некадашњи заменик начелника Безбедносно информативне агенције Милорад Брацановић и полицијски инспектор Слободан Пажин.

Тужилаштво је у јануару ове године одустало од кривичног гоњења Улемека, Пажина и Брацановића, а пре три године и против директора Управе за извршење кривичних санкција Милана Обрадовића који је, такође, био осумњичен за то кривично дело.

Истрагу против њих иницирао је 2005. године Генерални инспекторат полиције, после чега су ухапшени Обрадовић и Брацановић, а Илић својом тужбом није обухватио Обрадовића.

Прекорачење службених овлашћња

Улемек, Брацановић и Пажин сумњиче се да су прекорачили службена овлашћења тако што су током операције "Сплав", односно, истраге о убиству полицијског генерала Бошка Бухе, дозволили примену недопуштених начина и средстава како би се изнудили искази од осумњичених - Маљковића, Владимира Јакшића и Илића.

За то су, како је раније било саопштено, ангажовали вођу "земунског клана" Душана Спасојевића, Милорада Улемека и друге чланове земунског клана, као и полицијског инспектора Слободана Пажина.

Од осумњичених за изнуду исказа само је Улемек признао да је учествовао у испитивању једног од чланова групе и то баш Илића, тако што га је неколико пута ударио лопатом "револтиран зато што је све порицао".

Улемек служи казну од 40 година затвора у Специјалном затвору у Пожаревцу, док су Брацановић и Пажин слободни.

Члановина "Макине групе" суђено је за убиство полицијског генерала Бошка Бухе и планирање више атентата, али су првостепеном пресудом ослобођени оптужби.

Бивши Врховни суд је укинуо ту пресуду и наложио ново суђење, које не може да почне без главнооптужених - Максимовића и Николе Маљковића, који су у бекству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи