Читај ми!

Мафији одузето 300 милиона евра

За две године примене закона, од криминалаца у Србији заплењена имовина која вреди више од 300 милиона евра. Део тог новца, али и имовине, поклоњен је у хуманитарне сврхе.

За две године, Закон о одузимању имовине стечене криминалом држави је донео око 300 милиона евра.

Део тог новца, али и заплењене имовине, поклоњен је у хуманитарне сврхе. Последња акција одузимања имовине, за коју нема доказа да је стечена легално, јесте заплена 29 уметничких дела, недавно ухапшеном Милу Ђурашковићу, чије су се фирме бавиле асфалтирањем путева.

Уметничка дела Коњевића, Граовца, Возаревића завршила су привремено у Дирекцији за управљање одузетом имовином, јер такве вредности због чувања морају одмах да се преселе у Архив.

Тако је и сребрна торбица чувене Мерлин Монро, коју је Ђурашковић купио на аукцији, са осталим накитом и златницима, одмах пребачена у трезор Народне банке Србије. У магацину Дирекције још има намештаја заплењеног од Шарића, а на паркингу и готово 200 заплењених аутомобила.

Ферари "599гтб" најскупљи је аутомобил у магацину Дирекције, одузет је једном од чланова породице Карић, а незванично се претпоставља да вреди 320.000 евра.

Поред плаца у Шилеровој улици и стана од 100 квадрата у Новом Саду, криминалцима су одузете и стотине хиљада хектара земље, око 50 привредних друштава. Министарство правде располаже са око стотинак некретнина.

"Ових дана се завршава припрема продаје 25 одузетих аутомобила, различите класе, углавном луксузних. Очекујем да оглас буде објављен идуће недеље у Службеном гласнику", рекао је директор Дирекције за управљање одузетом имовином Југослав Стојиљковић.

"На тај начин доприносимо и привредном развоју земље, јер осујећујемо сваку могућност прања новца или утицаја таквим новцем на одређене факторе у друштву који би могли да допринесу да се уруши ситем", рекла је министарка правде Снежана Маловић.

Осим што се новац одузет криминалцима улаже у јачање институција које се против њих боре, из тог фонда до сада је изграђено неколико вртића, а упућена је и помоћ старима, деци и угроженима од поплава у Трговишту.

У једном од станова у којем су се башкарили криминалци, сада бораве родитељи чија деца болују до малигних обољења, док их чекају да напусте болницу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи