Кажњавање због лажних узбуна

Од почетка године, у Београду је било више од стотину лажних дојава о постављеној бомби. Из Тужилаштва поручују да неће бити толерисања - починиоцима следе и новчане и затворске казне.

Дојаве о лажним бомбама постале су честа слика у српској престоници. Дојава о бомби на београдском мосту Газела од пре неки дан блокирала је саобраћај на око сат, што је довело до колапса у граду.

Искуство показује да је разлог лажне дојаве најчешће баналан. Одрасли избегавају пословне обавезе, а деца контролне задатке. Једна београдска гимназија имала је више од 40 лажних дојава за три месеца.

"Оперативним поступањем врло брзо се открије особа која је дојавила да је на неком објекту или месту постављена експлозивна напарава", изјавио Иван Живковић из Чете за противдиверзиону заштиту.

"Друге структуре друштва, рецимо школа, требало би више да едукују ученике, да им укажу на негативне појаве које носе такве најаве", рекао је Живковић.

Осим мостова и школа, на мети су аеродром, судови, болнице, државне институције и супермаркети. За изазивање панике и нереда прети новчана казна, али и казна до три године затвора.

"Видећемо да ли ће се можда ићи на разматрање пооштравања казнене политике. Сигурно је да ће тужилаштво тражити ефективне законске казне", рекао је Томо Зорић, портпарол Републичког јавног тужилаштва.

"Људима треба ставити до знања не само висину казне, већ и извесност, да ће бити откривен за то кривично дело изазивања панике и нереда и извесност да ће ићи у затвор и платити новчану казну", рекао је Зорић.

Иако лажна дојава брзо уноси панику међу грађане, из полиције поручују да брзо открију ко стоји иза ње. Сваки позив са мобилних телефона се бележи, баш као и са јавних говорница које су покривене камерама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи