Читај ми!

Ђурашковићу месец дана притвора

Специјални суд у Београду одредио је притвор до месец дана Милу Ђурашковићу и његовим сарадницима, због сумње да су оштетили предузеће "Фам" из Крушевца за више од 32 милиона евра.

По захтеву тужилаштва за организовани криминал, Специјални суд у Београду одредио је притвор до месец дана власнику "Нибенс корпорације" Милу Ђурашковићу и његовим сарадницима, изјавио је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Истражни судија је, после саслушања осумњичених, покренуо истрагу против њих због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили предузеће "Фам" из Крушевца за више од 32 милиона евра, док је Ђурашковић прибавио имовинску корист у укупном износу од више од 15 милиона евра.

Ђурашковић, пореклом из Берана, оснивач је и власник предузећа "Шер корпорација", "Нибенс корпорација", као и већински власник Предузећа за путеве "Ниш".

Он је истовремено председник Управног одбора Предузећа за путеве "Београд" као један од чланова "Нибенс групе" предузећа које још чине предузећа за путеве "Врање", "Крагујевац" и "Војводинапут-Бачкапут", привредна друштва, такође, у његовом већинском власништву.

Ђурашковић је преко ПЗП "Београд" истовремено и већински власник акционарског друштва Фабрика мазива "Фам" Крушевац.

По наредби тужиоца, Ђурашковићу су одузете бројне драгоцености вишемилионске вредности, како би се обезбедила наплата незаконито стечене имовинске користи, а покренута је и финансијска истрага.

Притвор је одређен и најближим сарадницима власника "Нибенс корпорације", који су имали по више функција у разним предузећима. Међу њима су Београђани Дејан Јевтић (42) и Ристо Ристић (50), генерални директор "Фам"-а крушевљанин Бранислав Јовановић (58), члан Управног одбора "Фам"-а Љиљана Костић (54) из Крушевца, као и финансијски директор тог предузећа Милица Брадић (53) из Крушевца.

У притвору су и највиши функционери ПЗП "Београд" и прокуриста "Нибенс групе" Бора Јелић (53) из Гусиња и Срђан Филиповић (42) из Врања.

"Фам" плаћао туђе рачуне

Против њих ће бити спроведена истрага због сумње да су у периоду од 2007. до 2010. године, у циљу прибављања имовинске користи Ђурашковићу, исплатом новца по основу зарада из "Нибенс групе" и добити из предузећа "Шер корпорација", користили привредне и пословне структуре предузећа која су у његовом директном или индиректном власништву.

Осумњичени су задуживали предузеће "Фам" Крушевац код пословних банака, а добијени новац су, у договору са Ђурашковићем, пребацивали на рачуне "Шер корпорације", на основу уговора о позајмицама без камата и без средстава обезбеђења, које су закључивали са директорима предузећа у власништву Ђурашковића.

Робу из производног асортимана "Фам"-а осумњичени су испоручивали "Шер корпорацији" која ју је даље продавала, али новац добијен путем ове продаје није коришћен за плаћање преузете робе, већ је задржаван на рачунима "Шер корпорације".

Гориво које је "Шер корпорација" куповала од НИС-а, платио је "Фам", да би потом сва дуговања "Шер корпорације" на основу уговора о преузимању дуга између директора ПЗП "Врање" Срђана Филиповића, директора "Шер корпорације Ристе Ристића и директора "Фам"-а Љиљане Костић, биле пренете на ПЗП "Врање".

То су радили, како се сумња иако су знали да преузети дуг не може да се измири, јер се пословни рачуни ПЗП "Врање" налазе у блокади.

Директор "Фам"-а Бранислав Јовановић и директор "Шер корпорације" Ристо Ристић закључили су и 19 уговора о закупу путничких возила марке "Хонда", која је "Фам", као закупац, од предузећа "Шер корпорација" преузео, плаћајући месечни закуп за коришћење наведених возила у троструко већем износу него што је "Шер корпорација" плаћала своју обавезу према лизинг кући.

По основу фиктивног уговора о пословној сарадњи о пружању консалтинг услуга, "Фам" је вршио плаћање "Нибенс групи", иако наведене консалтинг услуге нису извршене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи