Читај ми!

Брамерц тражи акцију

Кључ за хапшење преостала два хашка бегунца налази се у Србији, изјавио главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, после разговора са председником Борисом Тадићем. Тадић: Завршићемо сарадњу са Хагом.

Главни тужилац Трибунала у Хагу Серж Брамерц изјавио је, после разговора са председником Србије Борисом Тадићем, да Србија може и мора да уради више ради хапшења преосталих хашких бегунаца.

"Наша главна радна хипотеза јесте да се преостали бегунци налазе у Србији. Нема разлога да тако нешто не мислимо", рекао је Брамерц.

"Сматрамо да је кључ за хапшење Младића и Хаџића у Србији", рекао је Брамерц на конференцији за новинаре.

Упитан како ће његов извештај утицати на одлуке Европске уније о даљим корацима Србије ка Унији, хашки тужилац је изјавио да је свестан да Унија помно прати његове извештаје.

"Дајем објективну анализу онога што је урађено и оног на чему треба више радити. На другима је да доносе политичке одлуке и закључке", рекао је Брамерц.

Председник Тадић је рекао да ће Србија наставити истрагу, све док Младић и Хаџић не буду ухапшени.

"Србија је озбиљна у овој намери и верујем да ни код Брамерца не постоји никакава дилема по том питању", рекао је Тадић.

Тадић: Трагамо за бегунцима као да су у Србији

Према његовим речима, нема тог напора који Србија неће уложити како би завршила сарадњу са Хашким трибуналом.

"Наставићемо да чинимо све да они буду ухапшени, уколико су на територији Србије. Понашамо се као да су у Србији", нагласио је Тадић.

Председник Србије није желео да спекулише какав ће бити извештај Брамерца пред Саветом безбедности Уједињених нација и такође није желео да доводи у везу даље кораке Србије ка Европској унији и Брамерцов извештај.

"Сматрам да треба да учинимо све што можемо и по питању статуса кандидата и по питању хапшења бегунаца. Србија то и чини. Нећу да спекулишем ни о каквим датумима. Ову годину треба испунити радом на оба поља. Имамо шансу да постигнемо успех", рекао је Тадић.

Тадић је рекао да би хапшење Младића и Хаџића дало Србији додатну моралну снагу и међународни кредибилитет када је реч о истрази о наводима из Мартијевог извештаја.

"Забринут сам због најава о формату истраге у вези са илегалном трговином људским органима који долази из више политичких центара", рекао је Тадић.

Главни тужилац Трибунала у Хагу састао се током дана и са замеником премијера и министром полиције Ивицом Дачићем.

Дачић је изјавио да су Брамерцу у Београду представљене све континуиране активности и пренета потпуна опредељеност Србије за сарадњу са Трибуналом.

Министар је новинарима рекао да више није спорно да постоји политичка воља Србије за сарадњу са Хашким трибуналом и навео да разговор са тужиоцем Брамерцом није био "спектакуларног карактера".

Према Дачићевим речима, Брамерца је највише интересовало то да ли све службе које раде на лоцирању хашких оптуженика имају заједничку интегрисану стратегију и сарадњу, а и да ли у томе сарађују полицијске службе и правосудни органи.

Дачић је рекао да је Брамерца информисао и о променама које су се у протеклих годину дана десиле у делу полицијске службе који се бави хашким бегунцима и о томе да је у Служби за откривање ратних злочина повећан број запослених.

После посете Београду, Серж Брамерц ће послати извештај Савету безбедности УН о сарадњи Србије са Хашким трибуналом, који ће 6. јуна представити у Њујорку.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи