Читај ми!

Бан подржао независну истрагу

Генерални секретар УН Бан Кимун проследио је чланицама Савета безбедности захтев Србије да тело УН покрене истрагу о наводима из извештаја известиоца Дика Мартија о трговини органима на Косову. Кимун подржао независну истрагу.

УН дао подршку независној истрази о трговини органима на Косову по наводима Дика Мартија. Генерални секретар Бан Кимун проследио је чланицама Савета безбедности захтев Србије да то тело УН покрене истрагу по наводима из Мартијевог извештаја.

"Желео бих да искористим ову могућност да изразим своју подршку темељној, непрестаној и независној истрази тих озбиљних оптужби. УН ће у потпуности сарађивати у таквој истрази, уколико би била спроведена", наводи се писму генералног секретара упућеном председавајућем Саветом безбедности УН.

Шеф УН је, у извештају који ће најмоћније тело светске организације разморити 12. маја после подне, навео да је за расветљавање навода о трговини органима на Косову, али и целом документу Дика Мартија и Савета Европе "потребна темељна, непристрасна и независна истрага".

"Потребна је темељна, непристрасна и независна истрага, са снажним програмом заштите сведока и пуном сарадњом свих страна. УНМИК је спреман да своју пуну сарадњу прошири на сваку истрагу о којој би могла бити донета одлука", навео је генерални секретар УН.

У делу извештаја, који је потписао шеф Еулекса Хавијер де Марњак навео је да је мисија ЕУ покренула прелиминарну истрагу о Мартијевим наводима, као и да је спремна да одговори на све изазове оваквог случаја, укључујући заштиту сведока, одговарајуће објекте, процену ризика и особље.

Де Марњак, такође, наводи и да су се тужиоци Еулекса већ састали са специјалним известиоцем Савета Европе Диком Мартијем.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић најавио је раније да ће присуствовати редовној седници Савета безбедности УН и да ће се на том састанку разговарати и о иницијативи Србије да истрагу о илегалној трговини органима спроведе независно тело са мандатом УН.

Шеф српске дипломатије је рекао да су консултације између чланица Савета безбедности УН о српској иницијативи у току иза затворених врата, али да не очекује да ће на седници 12. маја бити донета коначна одлука.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи