Читај ми!

Одбијен захтев за Симатовићево ослобађање

Хашки трибунал одбацио захтев бившег команданта ЈСО Франка Симатовића Френкија да буде ослобођен свих оптужби и да буде пуштен на слободу.

Судско веће Хашког трибунала одбацило је захтев одбране бившег команданта Јединице за специјалне операције Државне безбедности Србије Франка Симатовића Френкија да буде ослобођен свих оптужби и да буде пуштен на слободу.

Судско веће сматра да је оптужба изнела довољно доказа за све тачке оптужнице које Симатовића терете за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.

"Симатовић је имао намеру да се злочини почине", истакао је председавајући судија Алфонс Ори, читајући образложење одлуке Судског већа.

Симатовићеви адвокати су захтев за ослобађање засновали на тврдњи да тужилаштво, у тек окончаном доказном поступку, није доказало његову кривицу за злочине за које се терети.

Тужилаштво је у априлу затражило да Симатовићев захтев буде одбачен, тврдећи да је против њега и саоптуженог Јовице Станишића извело довољно доказа.

Трибунал суди Симатовићу заједно са Станишићем, чија одбрана није формално затражила ослобађање, иако је нагласила да су оптужбе против Станишића недоказане. У пракси Трибунала није се догодило да оптужени буде потпуно ослобођен на половини суђења, пре него што одбрана изведе доказе.

Бивши начелник Службе државне безбедности Србије, Станишић и његов помоћник, Симатовић, оптужени су за прогањање, убиства, депортације и присилно премештање хрватског и муслиманског становништва током ратова у Хрватској и БиХ.

Суђење Станишићу и Симатовићу почело је пред Трибуналом у јуну 2009, а тужиоци су у априлу свој доказни поступак прогласили завршеним.

Станишића и Симатовића ухапсиле су власти Србије током операције Сабља, после убиства премијера Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. године. Станишић је одведен у Хаг 11. јуна, а Симатовић 30. маја исте године.

У првом појављивању пред судијом, обојица су изјавила да нису криви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи