Читај ми!

Нагодба са Жупљаниновим јатацима

Шесторо јатака хашког оптуженика Стојана Жупљанина признало да су му помагали у скривању и са Тужилаштвом за ратне злочине закључило Споразум о признању кривице.

Шесторо јатака хашког оптуженика Стојана Жупљанина признало је да су му помагали у скривању и са Тужилаштвом за ратне злочине закључило Споразум о признању кривице, изјавио је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Векарић није желео да говори о детаљима нагодбе пре одлуке суда, који треба да усвоји споразум, односно, о висини казни за коју су оптужени пристали да признају да су помагали Жупљанину током шестогодишњег скривања.

Он је истакао да су решења из споразума прихватљива за обе стране, и да ће се на тај начин избећи дуготрајно и мукотрпно суђење, напомињући да ће на тај начин и држава остварити значајне уштеде у трошковима судског поступка.

Како је Танјугу речено у врху српског правосуђа, према том споразуму само ће Никола Тепић (60) из Панчева, у чијем је стану ухапшен Жуљанин, у јуну 2008. године, бити осуђен на безусловну казну затвора од годину дана, док су се остали нагодили на условне осуде.

На условне казне од годину дана затвора, са роком провере од три до четири године, укупно 16 година, нагодили су се некадашњи председник Извршног већа Војводине Ковиљко Ловра (57), Млађен (58) и Винка (56) Марјановић, као и Слободан (65) и Милорад (58) Копривица.

Они ће отићи у затвор ако прекрше услов извршењем кривичног дела.

Суд ће разматрати споразум на рочишту 10. маја и, уколико га прихвати, њима неће бити суђено, већ ће им бити изречене казне на које су се нагодили са Тужилаштвом за ратне злочине.

"Жупљанинови јатаци" се бране са слободе, а оптужени су да су од маја 2002. до јуна 2008. године на подручју Новог Сада, Бачког Петровца, Суботице, Панчева и Београда крили Жупљанина, пружали му уточиште, финансијску помоћ, помагали му при набављању лажних исправа о идентитету и обавештавали га о мерама које су предузели органи гоњења ради његовог откривања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи