Читај ми!

Обрадовићу две године затвора

Вођа "Образа" Младен Обрадовић осуђен на две године затвора, због организовања нереда током "Параде поноса", 10. октобра прошле године. Остали оптужени у том случају у затвору од осам месеци до годину и по.

Виши суд у Београду осудио је на две године затвора вођу десничарске организације "Образ" Младена Обрадовића због организовања нереда поводом "Параде поноса", 10. октобра прошле године у Београду.

Истом пресудом суд је Обрадовићу укинуо притвор у коме је провео више од шест месеци и пуштен је да се у даљем току поступка брани са слободе. Његова супруга Јелена Обрадовић осуђена је на годину дана кућног затвора, јер је у осмом месецу трудноће.

Чланови "Образа" Крсто Миловановић и Дамир Грбић осуђени су на по годину и шест месеци затвора и такође су пуштени из притвора.

Остали оптужени за изазивање нереда Милош Поповић, Марко Лазаревић, Душан Илић, Игор Маринковић, Никола Видовић, Александар Живковић и Срђан Савовић осуђени су на 10 месеци затвора, док су Младен Милосавац и Горан Андрејев осуђени на годину дана затвора. Добрица Радоњић је осуђен на осам месеци затвора.

Судија Данко Лаушевић рекао је да су осуђени криви што су се од почетка октобра 2010. године па до дана одржавања "Параде поноса" 10. октобра, договарали како да организовано спрече одржавање "Параде поноса".

"Миловановић, Грбић и Обрадовић су", како је навео судија, "у стану у Улици Булевара Михајла Пупина на Новом Београду одржали састанак на коме су осмислили комуникацију мобилним телефонима са циљем изазивања насиља и ширења мржње и спречавања 'Параде поноса'".

"Јелена Обрадовић је, после хапшења супруга у раним јутарњим часовима 10. октобра, преузела улогу коловође и када су се сукобили са полицијом узвикивала 'Ајмо, напред шта сте се уплашили'", рекао је судија, истичући да су доказани сви наводи оптужнице.

Суд је оптужене огласио кривим због извршења кривичног дела насилничког понашања на јавном скупу, за које је запрећена максимална казна од 12 година затвора.

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић навео је да Тужилаштво сматра да је осуђујућа пресуда адекватна, с обзиром на исказан степен друштвене опасности, као и да је ефектна са становишта генералне превенције.

"Што се тиче саме одлуке о висини казне, видећемо да ли ћемо евентулано уложити жалбу", рекао је Зорић.

Адвокати оптужених тврде да је суд одлучивао уз велике притиске и да нема доказа да су њихови клијенти криви.

"Оно што могу да кажем је да ћемо ми детаљне разлоге за овакву нашу тврдњу изнети у жалбама и одмах најављујем жалбу и сматрам да ова и оваква пресуда никада и нигде неће моћи да опстане па чак ни у оваквом правосудном систему ове државе до које је тај правосудни систем доведен фамозним реформама", рекао је адвокат Обрадовића Горан Петронијевић.

Суђење су пратили и предстваници "Геј-стрејт алијансе", који су навели да је реч о првој пресуди због дискриминације ЛГБТ особа и да је казна симболична.

"Питамо се да ли је ово адекватна пресуда у односу на степен друштвене опасности која је показана од стране починиоца кривичног дела и у односу на број повређених полицајаца и материјалну штету која је нанета", изајвио је Лазар Павловић из "Геј-стрејт алијанса".

Осуђени имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду у року од 15 дана од пријема писаног отправка.

Суђење Обрадовићу, које је почело у марту, окончано је по хитном поступку који је предвиђен за ту врсту кривичних дела Изменама закона о кривичном поступку од 2009. године.

Изрицање пресуде прошло је без инцидената, у присуству више десетина пријатеља и чланова породица оптужених, а онима који су успели да уђу у судницу одузети су мобилни телефони. На снази су биле појачане мере обезбеђења, а испред и у згради суда ред је обезбеђивало више десетина полицајаца и припадника судске страже.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи