Читај ми!

Немци стражаре, каравани пролазе

Немачки војници на мети критика због отмицa и убиства Срба на Косову 1999. године. Наоружани припадници ОВК пролазили поред незаинтересованих немачких војника, наводи радио "НДР". Информације о тајним затворима ОВК датирају још од лета 1999. године.

Отмице Срба на Косову дешавале су се под "будним оком" припадника немачког контигента при Кфору, наводи немачки радио НДР, наводећи да су званичници међународних снага годинама упорно тврдили да тајни затвори Ослободилачке војске Косова не постоје.

НДР цитира изјавну неименованог високог официра Бундесвера, који је рекао да су се сумње о постојању тајних затвора ОВК појавиле у августу 1999. године.

"Према мом мишљењу, они су били под принудом одвођени на територије водећих албанских кланова у Албанији", рекао је тај официр, додајући да није "чуо апсолутно ништа о убиствима и вађењу органа."

Његова изјава се подудара са изјавом једног немачког генерала који је водио Мултинационалну бригаду југ, који је у извештајима које поседује НДР написао да су његови војници "били информисани о илегалним затворима ОВК - војне полиције". Према наводима из тог извештаја, недуго после уласка немачких снага на Косово, 12. јуна 1999. године, припадници ОВК су "заробили" 56 људи.

Припадници Бундесвера су 18. јуна 1999. године, предвођени пуковником Ролфом Бестом, упали у један од таквих затвора у Призрену, који се налазио у просторијама бивше полицијске станице, где су пронашли више заточених Срба и Рома.

"Један од њих, 70-годишњак је већ био мртав. Седео је везан за столицу, мучен све док није
преминуо", наводи НДР.

"Конкретна и детаљна слика догађаја из 1999. и 2000. године се не може реконструисати. Бавили су се исказима о илегалним затворима и одвођењу људи. Постоје конкретни искази о депортацији Срба и Рома у Албанију или у неку од суседних држава Косова, као и мање конкретни о наводном вађењу органа", рекао је НДР-у представник немачког Министарства одбране, коментаришући извештај Дика Мартија.

После уласка НАТО трупа било је јасно да се пред Кфором налази тежак задатак успостављања контроле, наводи НДР, истичући да су се Кфор и челници ОВК средином јуна 1999. године договорили да герилци предају своје оружје и да се убудуће појављују у цивилу.

"Упркос томе, наоружани и униформисани побуњеници су прелазили гранични прелаз Морина ка Албанији поред немачких војника... Прелазили су границу без проблема. Они су само
пролазили поред Немаца и то је било све", наводи се у исказу једног од сведока датом службеницима Уједињених нација.

"Прошли су са белим комбијем марке "фолксваген" у којем су се налазила тројица Срба, који су
пребачени из Суве Реке у Албанију и тамо су највероватније убијени, како би њихови органи били продати. То је био посао којим су "високи официри ОВК себи обезбедили добро имовинско стање", наводи се у извештају који је УНМИК послао хашким истражитељима 2003. године.

Интернет портал Радио-телевизије Србије је средином фебруара у два наставка објавио садржај тог УНМИК-овог документа. Сведочења бивших припадника ОВК можете пронаћи ОВДЕ. Налазе мисије УН о наводној трговини органима можете пронаћи на ОВОЈ страни.

Наводе о несметаним преласцима припадника ОВК преко граничних прелаза ка Албанији потврдио је и један од официра из штаба немачког контигента при Кфору.

"Побуњеници су пролазили у униформама и наоружани поред немачких војника, притом им се
осмехујући и намигујући. То сам лично видео. А Немци су им узвраћали истом мером. Када сам питао једног младог потпуковника зашто их не контролишу и разоружају, он ми је одговорио: А зашто овим јадним људима да правимо додатне проблеме? Ионако су доста тога преживели."

Прича о Будимиру Баљошевићу 

Илуструјући догађаје из тог периода, НДР наводи случај Будимира Баљошевића, учитеља из Велике Хоче, који је октобра 1999. године покушао да побегне са Косова.

"Одлучио је да напусти 50 година дотадашњег живота и поруши све мостове који су га везивали за прошлост. Он је хтео да побегне са Косова које су ослободиле НАТО снаге, јер то ослобођење није било и његово. Бојао се за свој живот, јер би се ослобођени Косовари осветили њему и њему сличнима. Тог 27. октобра 1999. Србин Будимир Баљошевић је побегао - и ускоро нашао смрт", наводи НДР.

Баљошевић је са још четворицом пријатеља платио 5.000 немачких марака једном Рому да их пребаци до Црне Горе, али их је пресрела група маскираних особа, од када им се губи сваки траг. Као потпора за ту причу послужио је исказ тог Рома.

Само у општини Ораховац без трага нестало је 55 особа, рекао је за НДР Негован Маврић из Удружења породица киднапованих и несталих на Косову. Укупно, на његовом списку налази се још 537 имена, док је број којима располаже УНМИК још већи, око 1.000.

Емисија радија НДР је, иначе, други жестоко критички интониран извештај немачких медија о улози Бундесвера збивањима на Косову. Марта 2004. године, Шпигл се једнако оштро обрушио на немачке војнике због изостанка било какве акције током дивљања албанских демонстраната, назвавши их "зечевима са Косова".
 

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи