Ново скрнављење Богородице Љевишке

Са цркве Богородице Љевишке у Призрену украден део кровног оловног покривача, саопштила Епархија рашко-призренска. Владика Теодосије упутио протест међународним институцијама на Косову, наводи се у саопштењу.

Непознати починиоци украли део крова са цркве Богородице Љевишке у Призрену, иако се испред цркве налази пункт Косовске полиције, која није регистровала крађу, саопштила је Епархија рашко-призренска.

Владика Теодосије је, у обраћању највишим међународним званичницима, оценио да овај  варварски чин показује да Косовска полиција није у стању да адекватно обезбеђује светиње СПЦ-а на Косову и Метохији и додао да треба озбиљно преиспитати њено даље ангажовање, посебно у заштити објеката светске културне батине.

Владика Рашко-призренски је овај апел упутио шефу УНМИК-а Ламберту Занијеру, шефу ЕУЛЕКС-а Гсавијеру де Марњаку и специјалном Европском представнику за заштиту српске културне батине Димитрису Москопулосу.

Од међународних званичника владика Теодосије је затражио хитну истрагу која треба не само да установи ко је починилац овог недела, већ и одговорност Косовске полиције која је својим немаром допустила крађу.

Најновији инцидент, наводи се у писму епископа Теодосија, показује да српска духовна и културна баштина у покрајини мора бити дугорочно под посебном међународном институционалном и безбедносном заштитом, јер локалне институције нису ни мотивисане ни, по свему судећи, способне да допринесу очувању тог светског културног блага.

Стање цркве након крађе утврдили су представници Комисије за спровођење обнове Канцеларије за очување културне баштине у Лепосавићу који су установили да је украдено укупно 20 м2 оловног покривача.

Услед тога, појавила се влага у једном делу црквеног свода, а то може да угрози живопис уколико штета не буде хитно санирана, упозорава се у саопштењу.

У Призрену се сутра очекује долазак директора Завода за заштиту споменика културе Републике Србије Вере Павловић Лонарски, како би детаљно проценила штету и утврдила хитне мере које су потребне за санирање објекта.

Ово је трећа крађа оловног покривача са храма Богородице Љевишке у последњих пет година.

Црква Богородице Љевишке спаљена је у мартовском погрому 2004. године и од тада је у току процес обнове те светиње, у оквиру програма Савета Европе и УНЕСКО-а, на чијој се листи светске културне баштине црква налази.

Даљи процес обнове треба да обухвати детаљну заштиту фресака, додаје се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи