Нагодба са "јатацима" Жупљанина?

Суђење помагачима хашког оптуженика Стојана Жупљанина је одложено пошто је тужилаштво понудило споразум о признавању кривице. Преговори у току, рекао Бруно Векарић, не износећи детаље нагодбе.

Тужилаштво за ратне злочине понудило је оптуженима за скривање хашког оптуженика Стојана Жупљанина могућност да постигну споразум о признању кривице. Суђење Жупљаниновим "јатацима" је због тога, поново, одложено.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је новинарима испред Специјалног суда да је Тужилаштво тражило одлагање, јер се евентуална нагодба Тужилаштва и окривљених мора постићи пре почетка суђења.

Векарић није желео да прецизира детаље споразума нити у ком ће правцу они ићи, наводећи само да су преговори у току и да, како је навео, неће бити одступања од стране Тужилаштва.

Бранилац окривљеног Млађана Марјановића, адвокат Љубомир Апро рекао је новинарима да је за сутра у 12.30 заказан састанак адвоката одбране са тужиоцем за ратне злочине.

Ни он није желео да говори о детаљима споразума, оцењујући само да је предлог за договор конструктиван.

Суђење је одложено за 10. мај. Суђење је требало да почне јуче, али је одложено због лошег здравственог стања оптуженог Слободана Копривице коме је у Специјалном суду указана медицинска помоћ због повишеног крвног притиска.

Шесторица оптужених

Тужилаштво за ратне злочине је децембра 2010. године оптужило шест особа да су од маја 2002. до јуна 2008. године помагале скривање хашког оптуженика Стојана Жупљанина.

Оптужени су Ковиљко Ловре (56), Млађен Марјановић (57), Винка Марјановић (55), Слободан Копривица (64), Милорад Копривица (57) и Никола Тепић (59).

Они су, према наводима у оптужници, сами или преко других особа скривали Жупљанина и пружали му уточиште у својим кућама, становима и викендицама на територији Војводине или му на други начин помагали да га државни и органи гоњења не открију и не ухапсе.

Како се у оптужници наводи, они су Жупљанину помагали да се крије на подручју Новог Сада, Бачког Петровца, Суботице, Панчева и Београда, тако што су му пружали финансијску помоћ, дотурали одећу и друге предмете и помагали у прибављању лажних докумената.

Стојан Жупљанин који је био начелник Центра безбедности у Бањалуци током рата у БиХ, ухапшен је 11. јуна 2008. године у Панчеву, где се скривао под именом Бранислав Вукадин. Потом је изручен Трибуналу у Хагу.

Тужилаштво за ратне злочине води преткривични поступак против 22 особе које су Жупљанину помагале у скривању у централној Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи