Вучуревић одбацио оптужбе

На саслушању пред истражним судијом у Шапцу, бивши ратни градоначелник Требиња Божидар Вучуревић одбацио је све наводе тужилаштва у Дубровнику. Одбрана предложила да се Вучуревићу укине притвор, јер је стар и болестан, тражећи од БиХ да се обезбеде гаранције за одбрану са слободе.

Истражни судија Вишег суда у Шапцу саслушао је ратног градоначелника Требиња Божидара Вучуревића, поводом захтева Хрватске за његово изручење.

Вучуревић је током двочасовног саслушања, одбацио све наводе оптужнице Жупанијског тужилаштва у Дубровнику из 1993. године.

"Вучуревић је подсетио шабачки Виши суд да је 2003. године поводом догађаја у Дубровнику већ давао исказ пред Хашким трибунлаом који је закључио да нема места ни спровођењу истраге, а камоли подизању оптужнице против њега", истакао је његов бранилац Владимир Божовић.

Он сматра да не постоје разлози за Вучуревићево изручење и очекује да ће правосудни органи Србије одбити молбу Хрватске.

Божовић је напоменуо да је одбрана предложила суду да се Вучуревићу укине притвор, јер је стар и болестан човек, напомињући да је одбрана властима БиХ, чији је он држављанин, као и Републици Српској упутила захтеве да обезбеде гаранције за његову одбрану са слободе.

"Такође им је предочено место у Србији на коме би Вучуревић боравио током поступка одлучивања о молби Хрватске", додао је Божовић.

Одлуку о испуњености услова за изручење накнадно ће донети кривично ванпретресно веће суда, рекао је портпарол суда Слободан Велисављевић и напоменуо да се одлука не очекује данас, већ после разматрања хрватског захтева и пратеће документације.

Поред Божовића, Вучуревића бране адвокати, Владимир Цвијан који је такође присуствовао саслушању, Светозар Павловић, Светозар Вујачић и Александар Ђорђевић.

На решење суда о евентуалној дозволи изручења, Вучуревић ће имати право жалбе Апелационом суду у Београду, а коначну одлуку о молби Хрватске донеће министарка правде  Снежана Маловић.

Вучуревић је ухапшен, 4. априла на граничном прелазу Каракај у Малом Зворнику, на основу потернице коју је за њим расписала Хрватска због ратних злочина почињених током артиљеријског гађања Дубровника од 1991. до 1995. године.

Виши суд у Шапцу му је истог дана у вечерњим часовима одредио екстрадициони притвор од 18 дана.

Вучуревић има држављанство Босне и Херцеговине, а 2008. поднео је Конзулату Србије у Босни и Херцеговини захтев за добијање српског држављанства, али га није добио, па би Хрватској могао да буде изручен у складу са одредбама Европске конвенције о екстрадицији.

Хрватско тужилаштво подигло је 2008. године оптужницу против Вучуревића због бомбардовања Дубровника 1991. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи