Загреб тражи Вучуревића

Хрватско министарство правосуђа затражило је од Србије изручење ратног градоначелника Требиња Божидара Вучуревића.

Министарство правосуђа Хрватске затражило је изручење ратног градоначелника Требиња Божидара Вучуревића, кога је српска полиција ухапсила у понедељак, 4. априла, на граничном прелазу Каракај између Зворника и Малог Зворника.

"Након службене информације о хапшењу Вучуревића прикупили смо потребну документацију и властима Србије упутили захтев за изручењем", изјавила је портпаролка хрватског министарства правде Весна Довранић.

Поступак изручења, како је раније речено, спровешће се по одредбама Европске конвенције и Уговору између Хрватске и Србије.

Портпаролка хрватског министарства је навела да се међу документима који су послати у Београд, налази судска документација из жупанијског суда и тужилаштва у Дубровнику које и терети Божидара Вучуревића за бомбардовање подручја Дубровника између 1991. и 1995. године.

На питање у којем року Хрватска очекује одговор из Србије, Довранићева је одговорила да је то "незахвално прогнозирати будући да је сваки случај изручења случај за себе".

Жупанијско државно тужилаштво у Дубровнику подигло је оптужницу против Вучуревића у октобру 2008. године.

Вучуревић је ухапшен у понедељак у Малом Зворнику у Србији, по међународној потерници Хрватске. Од тада се налази у екстрадиционом притвору, који му је одредио судија Вишег суда у Шапцу.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи