Оптужбе за паљење џамије

За паљење Бајракли џамије, осим учесника, одговорна и тадашња Влада Србије, рекао на суђењу у Београду србијански муфтија Мухамед Јусуфспахић. Влада могла да спречи нереде, али полицији није било наређено да адекватно реагује, рекао Јусуфспахић.

Србијански муфтија Мухамед Јусуфспахић изјавио је у Првом основном суду у Београду да је осим појединаца који су учествовали у паљењу Бајракли џамије у Београду 17. марта 2004. године подједнако одговорна и Влада Србије.

"Влада је могла да спречи нереде, али полицији није било наређено да адекватно реагује", рекао је Јусуфспахић, сведочећи на суђењу оптуженима за учешће у паљењу београдске џамије.

Он је оценио да су "нереди усмерени на џамију били организовани", наводећи да су после тог догађаја у дворишту џамије нашли много "Зипових канистерчића".

"Кашњење полиције и ватрогасаца било је синхронизовано", рекао је он, истичући да нису биле одређене адекватне снаге које су могле да заштите џамију.

Према његовим речима, припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) нису заштитили џамију, а ватрогасци су се сетили да дођу тек кад их је неко обавестио да ту живи и Мирољуб Лабус.

После немира на Косову и слике која је приказивала човека како чупа крст са куполе цркве и паљења џамије у Нишу могло се претпоставити да ће доћи до немира и у Београду, сматра муфтија.

"Скуп са кога се кренуло на џамију био је испред Владе Србије, и на њему су говорили бројни политичари, а присуствовале су и естрадне личности Веља и Цеца", подсетио је Јусуфспахић.

Он је описао да је цео догађај испред Бајракли џамије гледао са комшијског прозора и да је тада чуо човека који је позивао масу на нереде, причајући у мегафон.

"Тада нисам могао да га видим, само сам га чуо, а касније прегледавањем видео-снимака видео сам да је то (Александар) Кристијан Голубовић".

Јусуфспахић: Открити праве починиоце

Он је позвао државу Србију да, како је рекао, прекине ову фарсу и да не мучи више ове људе (оптужене) уколико нису били ту, а да праве починиоце открије. "Снимци нереда постоје, хајде заједно да их погледамо. Тражим да се прегледају полицијски снимци и да се заврши ова фарса од суђења", рекао је муфтија.

Такође, посведочио је да га је о нередима у џамији обавестио кућепазитељ тог храма Џелепи Шани, нешто после 21 час.

Он му је у телефонском разговору рекао да је чланове исламске заједнице упозорио на евакуацију комшија Раде Радисављевић који је један од окривљених у овом поступку.

Осим материјалне штете чија је процена, како је рекао, одрађена смешно, већа је штета, оценио је он, што се његовом оцу од тог догађаја здравствено стање погоршало.

За нереде у којима је у ноћи између 17. и 18. марта 2004. године запаљена Бајрали џамија, суди се групи од 20 оптужених за кривично дело учествовања у групи која врши кривично дело.

Демонстранти су пробили полицијски кордон на углу улица краља Петра и Господар Јевремове и уз повике "Убиј Шиптара" провалили у двориште џамије, разбили прозоре и запалили џамију.

У нередима је до темеља изгорела и библиотека са више од 7.000 књига.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи