Истрага дуга осам година

Обиман посао на прикупљању документације из различитих земаља главни разлог што је истрага против Светлане Ражнатовић трајала осам година, објашњава портпарол Тужилаштва Томо Зорић. Министар полиције Ивица Дачић рекао да то што је он са неким пријатељ не значи да државни органи не треба да раде свој посао.

Коментаришући подизање оптужнице против Светлане Ражнатовић, портпарол Тужилаштва Томо Зорић рекао је да је истрага трајала осам година, јер је било потребно прикупити документацију, податке о трансферима и рачунима из више земаља, Русије, Грчке, Француске, Словеније и Турске.

Зорић је објаснио да је било потребно да се обаве захтевна економска и финансијска вештачења документације, потом је проширивана истрага, а поједини сведоци су постајали оптужени.

"Тужилаштво је хтело да сакупи све доказе који имају судски кредибилитет и зато је било потребно да истрага дуго траје", указао је Зорић.

Зорић је истакао да се Тужилаштво одупрло сваком виду политичких притисака, додајући да у овом поступку неће бити заштићених, као и да ће сви који су извршили кривично дело одговарати пред законом.

Светлана Ражнатовић оптужена је за незакониту продају десет фудбалера ФК "Обилић" од августа 2000. до маја 2003. и за незаконито поседовање 11 пиштоља.

Портпарол Тужилаштва прецизирао је да се Светлана Ражнатовић, између осталог, терети за незакониту продају фудбалера Мирослава Савића грчком Арису, 25. јануара 2000. године, за милион немачких марака.

"Његов менаџер предао је Ражнатовићевој на руке 720.000 марака, након што је узео провизију од десет процената", рекао је Зорић.

Такође, како је навео Зорић, од продаје Саше Вицикнеза и Зорана Ранковића кинеском Шангају, марта 2000. године, што није забележено у књиговодственој евиденцији ФК "Обилић", Ражнатовићевој је исти менаџер предао на руке 360.000 долара, а за себе задржао 10 одсто, што у конкретном случају износи 40.000 долара.

"Оптужница наводи и да уплата од продаје играча Владице Ћурчића и Сеада Салаховића Алањи из Русије за укупно 220.000 долара, такође, није евидентирана у књиговодству ФК Обилић", рекао је Зорић.

Портпарол Тужилаштва додао је да је у продају Николе Лазетића турском Фенербахчеу за шест милиона марака, 15. јуна 2000. године, била укључена и Станислава Чочорвски, кума покојног Жељка Ражнатовића Аркана.

Осим Ражнатовићеве, оптужницом Тужилаштва обухваћени су и њена сестра Лидија Величковић-Оцокољић и некадашњи руководиоци ФК "Обилића" Драгиша Бинић и Јован Димитријевић.

Ражнатовићева и њена сестра терете се да су злопотребом положаја, приликом продаје играча стекле 235.507.689 динара (4,1 милион немачких марака и 3.480.000 долара).

Истрага против Ражнатовићеве покренута је још у априлу 2003. године због недозвољеног држања оружја, пошто је била ухапшена у акцији "Сабља".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи