Како спречити злочине

Убиствима у Сурчину и Јагодини претходиле су вишемесечне претње и физичко насиље, али су насилници, ипак, били на слободи. Стручњаци сматрају да је трагедије било могуће предвидети.

После злочина који су се догодили у Јагодини и у Сурчину, јавност се пита да ли су надлежни правовремено реаговали на знаке које су убице упућивале, јер су у оба случаја убиствима претходиле вишемесечне претње и физичко насиље.

Према изјавама родбине Ружице Пејић, чије је рођаке у Сурчину побио Цвијан Папулић, и Снежане Богдановић, коју је у Јагодини бомбом убио Владица Максимовић, обе су биле жртве злостављања.

Максимовић, који је више пута привођен због претњи, дан пре злочина посетио је Центар за социјални рад. Током разговора, утврђено је да је опасан и за себе и за средину, о чему је обавештена полиција.

Бисерка Јаковљевић из Центра за социјални рад у Јагодини каже да су Максимовића, затим, одвели код психијатра, који га је пустио после извршеног прегледа, јер је констатовао да он не угрожава ни себе, ни околину.

Максимовић је прошле недеље изашао из једномесечног притвора, у којем се налазио због претњи. Полиција, у међувремену, није имала нове пријаве против њега.

Начелник ПУ Јагодина Драган Обрадовић каже да су проблеми са Владицом Максимовићем кренули од 2009. године, када је против њега први пут поднета кривична пријава, по којој је удаљен из службе. Максимовић је био припадник Жандармерије, одреда у Краљеву, а радни однос му је престао 2010. године.

У сигурној кући, која збрињава жене жртве насиља, сматрају да полиција не уради увек свој посао до краја.

Председница Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић каже да полиција саслуша пријаву и странку, али да не реагује, јер сматра да превентивно не може да реагује, већ кажу да ће доћи када се нешто деси.

Станојевићева наводи да жртве добијају претеће поруке са веома тешким садржајима, попут претњи убиством. Међутим, полиција ни тада не реагује адекватно, а насилник остаје на слободи, што и доводи до злочина.

Убиства у Сурчину и Јагодини типични су примери злочина из страсти. Криминолог Златко Николић сматра да су они који су знали за злостављања морали да имају у виду да су ови случајеви већ у категорији патолошких, а то се најчешће завршава трагично.

Полиција је против Владице Максимовића поднела четири кривичне пријаве због угрожавања сигурности и неовлашћеног држања оружја. Познаници Цвијана Папулића кажу да је против њега поднет велики број пријава због насиља, ношења оружја и туча.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи