Од "мученице" до убице

После три смртна случаја због тровања ракијом, појачана контрола производње и продаје тог алкохолног пића. У удружењу "Српска ракија" кажу да држава треба да пооштри контролу најјефтинијих ракија, пошто је код њих потенцијални ризик највећи.

Претходних дана извештавали смо о небезбедној ракији суботичке фирме "Скаид", од које је умрло троје људи. После појаве таквих случајева, јавља се питање који је најсигурнији начин да се препозна да ли је садржај у флаши ризичан. Стручњаци поручују да тако нешто не вреди ни покушавати.

Токсиколог са Војномедицинске академије Томислав Режић тврди да то није могуће на основу органолептичких својстава и на основу мириса.

У Удружењу "Српска ракија" кажу да се лозовача и шљивовица "Скаид" никако не могу назвати ракијама, а понајмање природним. Кажу да воћна ракија може неком да се не свиди, да буде јаког мириса и да вас од ње боли глава, али не може да вас убије, осим уколико јој се не дода већа количина метанола.

Иван Богдановић, из тог удружења, каже да држава треба више да контролише најјефтиније ракије зато што је код њих највећа шанса да дође трагичног исхода.

"Ако знамо да је акциза на ракију 100 и нешто динара, и на то иде ПДВ, ако знамо да најлошија ракија не може да се купи без 200, 300 динара, онда не може литарска боца ракије у продавници бити 200 динара", каже Богдановић.

По Закону, сваки производ мора имати доказ о исправности.

"Добављачи су у обавези да прибаве све сертификате о исправности и прехрамбених и непрехрамбених произовода, и тек након тога роба може да се нађе у продаји", каже Милена Радуловић из "СОС маркета".

Повучено 3.500 литара алкохола

У Удружењу "Српска ракија" не искључују могућност да се подметне анализа исправне ракије, а испоручи неисправна. Надлежни кажу да редовно контролишу легалне произвођаче и трговце.

Ове године је са тржишта повучено око три и по хиљаде литара небезбедног алкохолног пића. Велики проблем су нелегални произвођачи, попут суботичког "Скаида", који је у фебруару избрисан из регистра произвођача.

"Овде се ради о криминалу, о нелегалним радњама, о токовима које је веома тешко контролисати, тако да је наша инспекцијска служба применила све оно што можемо да урадимо и до оних граница до којих можемо да урадимо, да ово спречимо. Не постоји такав систем контроле који вам може гарантовати да се ово неће десити", каже Душан Пајкић из Инспектората Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде.

Инспекција ће против одговорних у овом случају поднети кривичне пријаве, а тражиће и трајну забрану обављања делатности. После свега ипак остаје горак укус, јер изгледа да се о небезбедним, то јест отровним ракијама води рачуна тек пошто усмрте неког.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи