Жртве тровања ракијом

Две особе које су конзумирале ракију компаније "Скаид" из Суботице преминуле највероватније од последице тровања. Министарство пољопривреде наложило хитан престанак производње и повлачења из продаје шљивовице и лозоваче те компаније. Истрага је у току.

Министарство пољопривреде наложило је хитан престанак производње и повлачења из продаје шљивовице и лозоваче компаније "Скаид" из Суботице, а полиција интензивно истражује узрок смрти две особе, једне из Ниша, а друге из Куле, које су конзумирале ту ракију.

Зоран Милкић, из Новог Села код Ниша, иза себе је оставио двоје деце и супругу без икаквих примања. Његова супруга Снежана каже да иначе није пио, а да је тог дана попио једну до две чашице ракије, и да му је у току ноћи позлило.

"Много се знојио, и стално је понављао да му није добро, а онда у колима Хитне помоћи већ ништа није знао и није реаговао", рекла је Зоранова супруга Снежана Милкић.

У тешком стању Зоран је пребачен на клинику за ендокринологију нишког Клиничког центра, где је и поред интензивне терапије убрзо преминуо. Токсиколошки налаз потврдио је присуство метанола у крви.

"Одмах по пријему пацијента дежурни лекар узео је крв на анализу, и имамо сазнање да је код пацијента била повећана концентрација метана у крви - 1,29", рекла је Слободанка Милићевић-Мишић, специјалиста интерне медицине.

Министарство пољопривреде забранило је производњу и продају ове ракије, за коју је утврђено да је произведена у погонима суботичке фирме "Скаид".

Инспектор у Министарству пољопривреде и трговине Олга Вујковић-Ламић каже да је инспекција дошла до података да су шљивовица препеченица у паковању од 0,5 литара, јачине 50 одсто, и литра, јачине 50 одсто, као и лозовача од 0,5 литра, јачине 45 одсто, небезбедне за производњу због повећаног садржаја метанола.

Осим истраге о смрти Зорана Милкића, полиција интензивно ради и на расветљавању узрока смрти И. Т. (38) из Куле, за кога се такође сумња да је пио ракију.

Нишка полиција поновила је апел грађанима да не купују ракију фирме "Скаид".

"Апелујем на грађане да не конзумирају ни шљивовицу ни лозовачу овог произвођача, и да обрате пажњу на то шта купују", рекао је начелник криминалистичке полиције ПУ Ниш Драган Брадић.

Србију је пре тринаест година потресла афера "зозовача", када се од метанола у лозовој ракији отровало 56, а умрло 43 људи, због чега је њен произвођач Мирослав Живадиновић из Ниша, осуђен на дванаест година затвора.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи