Ревизија потерница за злочине

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен најавио ревизију свих потерница које је Србија расписала за осумњиченима за ратне злочине. То је битно због кредибилитета државе, али и због тога да сви који су починили злочин одговарају за учињено, рекао Хомен.

Ревизија свих потерница које је Србија расписала за осумњиченима за ратне злочине биће урађена на основу извештаја Тужилаштва за ратне злочине, каже државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

Извештај Тужилаштва за ратне злочине, на основу кога ће бити урађена ревизија, има задатак да провери све доказе против осумњичених које су прикупили некадашњи војни судови, рекао је Хомен на округлом столу Интерполове потернице, докази и заштићени сведоци сарадници.

Према његовим речима, провера доказа и потерница на основу којих се хапсе осумњичени за ратне злочине неопходни су како због кредибилитета наше државе, тако и због чињенице да сви који су починили ратни злочин треба да одговарају.

"Ратно наслеђе из времена распада бивше Југославије изазива бурне политичке реакције и протесте грађана, како у Србији тако и у суседним државама, и стога је важно да се поступа на основу веродостојних доказа и утврди да ли постоји појединачна кривична одговорност", рекао је Хомен.

Државни секретар је подсетио да се током рата у Југославији догађало да се признања од осумњичених узимају у логорима, чак и пред камерама, те да се такве изјаве, свакако, морају проверити.

Тужилаштво поступа на основу доказа које су прикупили војни судови и одређена хапшења се не догађају због освете Србије, већ због чињенице да се сви докази морају проверити и да прави злочинци морају да одговарају, истиче Хомен.

Министарство правде је, према речима Хомена, одлучило да се укину такозване регионалне потернице, а на основу одобрења Министарства правде, у зависности од кривичног дела и сумње где се одређено лице крије, расписиваће се потернице које ће важити за све државе Европе, односно света.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи